U župi Vinica blagoslovljen pil blaženog Alojzija Stepinca

U župi Vinica blagoslovljen pil blaženog Alojzija Stepinca
Na blagdan Majke Božje Fatimske u petak 13. svibnja varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je u župi Vinica novi kip blaženog Alojzija Stepinca, podignut uz kapelu Uznesenja Marijina na brijegu Pešćenica. U povodu blagoslova novoga pila u toj je župi Gornjovaraždinskog dekanata biskup Mrzljak na vanjskom oltaru predvodio svečanu večernju s uvodnim molitvama krunice i litanija u kojoj je sudjelovao veći broj župljana i štovatelja Majke Božje i blaženoga Alojzija na čelu sa župnikom i dekanom preč. Valentom Posavcem.

Pozdravljajući sve okupljene, župnik Posavec podsjetio je da su se sabrali na blagdan Gospe Fatimske koja se prije 99 godina prikazala s pozivom na molitvu krunice i obraćenje Bogu, i koja je prije 35 godina, prigodom atentata u Rimu, zasigurno spasila život svetome papi Ivanu Pavlu II. koji je proglasio blaženim mučenika i junaka Katoličke Crkve, kardinala Alojzija Stepinca. Naglasio je da su okupljeni u ponosu i radosti što mogu biti uz najsvjetliji lik u povijesti Hrvata, mučenika za jedinstvo vjere i hrvatskog naroda koji je živio u vremenima kada se nije poštovao ljudski život. Podsjetio je kako je blaženika do herojske kreposti resila ljubav prema istini, pravdi i svakome čovjeku, a posebno ljubav prema hrvatskome narodu i njegovu pravu na slobodu i nezavisnost. Okupljene je podsjetio i na sramotan proces protiv nadbiskupa na komunističkom sudu istaknuvši kako je Stepinac ostavio plemeniti primjer čiste savjesti, vjernosti Bogu i Crkvi te je sam postao uzor i spomenik kreposti. Napomenuo je da su sabrani kao molitelji koji se žele nadahnuti svjetlim likom blaženika kako bi sačuvali čistu savjest i vjeru u Božju pravdu u svim teškoćama života, ali i da mole za zločince po primjeru svoga uzora s nadom u uskrsno jutro obasjano mirom i radošću hrvatskog naroda i Crkve.



Novi pil blagoslovio je biskup Mrzljak koji je Stepinčev lik stavio pred sve župljane kao njihovog uzora i zagovornika, a u svečanosti su sudjelovali, predvođenjem liturgijskih pjesama, župni i dječji zbor. Kip blaženoga Alojzija izradio je kipar Stjepan Bunić iz Ivanca, a omogućio ga je dobročinitelj Martin Bunić. Nalazi se na postolju na kojem su ispisani osnovni podaci o njegovu životu i "ljubavi prema hrvatskom narodu u kojoj se od nikoga nije dao natkriliti".



U spomen na događaj blagoslova novog Stepinčevog obilježja u župi, na sam Stepinčev rođendan 8. svibnja, župa Vinica izdala je knjižicu "Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni!" u kojoj su objavljeni govori - svjedočanstva istine o kojoj se za vrijeme komunističkog režima nije smjelo govoriti, a i danas se o njoj još uvijek premalo zna i govori. U knjižici su preneseni cjelovit govor nadbiskupa Stepinca u trajanju od 38 minuta na komunističkom sudu 1946. godine, te cjelovit govor odvjetnika Politea. Župnik Posavec istaknuo je kako se objavom tih govora željelo omogućiti bolje upoznavanje s istinom o blaženom Alojziju, koji je osuđivao sve nepravde, i o vremenima u kojima je živio, trpio i umro, jer u njegovoj sudbini prepoznajemo i sudbinu hrvatskoga naroda.
 
Tekst: Jasminka Bakoš-Kocijan, www.biskupija-varazdinska.hr
Fotografije: Plavec-Fiket


Ispiši stranicu