Dodatni postupak i potvrda mučeništva

Postupak za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Alojzija Stepinca, koji je započela i dovršila Kongregacija za kauze svetaca, započeo je kao istraživanje za upoznavanje njegova života i kreposti.

Budući da su u tijeku toga postupka utvrđeni elementi mučeništva, mons. Antonio Casieri, sudac delegat, predložio je mons. Angelu Feliciju, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca, na zaključnoj sjednici procesa održanoj u Rimu 16. lipnja 1993. da se kauza kardinala Stepinca vodi pod naslovom: „O životu i vrlinama“ kao i „O mučeništvu“ („super vita et virtutibus“ nec non „super martyrio“) sluge Božjega Alojzija Stepinca.

Naime, i svjedoci i dokumenti ukazivali su na materijalnu stranu mučeništva (trovanje i zračenje) kao i na fomalni vid mučeništva, to jest da je progonitelj išao za njegovom fizičkom likvidacijom iz mržnje prema vjeri te da je sluga Božji spremno prihvatio to progonstvo iz vjernosti prema Kristu i njegovoj Crkvi. (DP, sv. VIII., str. 1829/1)

Kardinal Felici nakon toga je izdao odredbu za dodatni sud o mučeništvu sluge Božjega Alojzija Stepinca, koji je završio radom 6. lipnja 1995. i potvrđen od Kongregacije za kauze svetaca 24. studenoga 1995.

Dana 11. studenoga 1997. održana je u Rimu sjednica teologa koji su nakon proučavanja svih dokumenata i svjedočanstava svjedoka trebali donijeti pravorijek, može li se, u skladu s kršćanskom tradicijom, život i smrt sluge Božjega Alojzija Stepinca smatrati mučeništvom.

Pretresajući materijalni vid mučeništva, koji se sastoji u progoniteljevim nastojanjima da iz mržnje prema vjeri dokrajči svoju žrtvu, ne prezajući ni pred nasiljem nad njegovim tijelom, prosudili su kako su i fizička i trpljenja nanesena sluzi Božjemu, za vrijeme sudskog procesa i izdržavanja kazne, a slabila njegovo zdravlje sve do prijevremene smrti („vulnera et aerumna carceris“), u skladu nauka Benedikta XIV, jasna sastojnica mučeništva.

Zaključak svih teologa bio je jednoglasan: Sluga Božji, osim što predstavlja sjajan primjer kršćanskih i biskupskih vrlina, može biti predočen Božjem narodu kao pravi mučenik Kristov.

Dana 5. svibnja 1998. pod predsjedanjem kardinala Pija Laghija, Ponentea, održana je u Apostolskoj palači u Vatikanu sjednica kardinala i biskupa koja je, imajući u vidu i mišljenje teologa te na temelju objavljene dokumentacije o postupku za proglašenje blaženim kardinala Stepinca donijela jednoglasnu odluku da je kardinal Stepinac istinski mučenik katoličke vjere.


Ispiši stranicu