Stepinčev „Put svetosti” gostuje u Bosni i Hercegovini

Stepinčev „Put svetosti” gostuje u Bosni i Hercegovini U galeriji u Staroj kapeli u Gorici, u Grudama, otvorena je 26. travnja izložba “Kardinal Alojzije Stepinac - Put svetosti: 1898.-1960.-1998.-2016”. Taj vrijedan kulturni i crkveni događaj priredilo je zajedno više ustanova:  Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Družba “Braća hrvatskog zmaja”, Ogranak Matice hrvatske Osijek, Općina Grude, Bratovština Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Ogranak Matice hrvatske Grude. O toj sjajnoj izložbi i suradnji Osijeka i Gruda govorili su gosti iz Osijeka i to u ime Matice hrvatske Osijek Ivica Završki, prof. dr. sc. Antun Tucak sa Sveučilišta Jurja Strossmayera Osijek, koji se emotivnim riječima, kao rođeni Gruđanin, obratio nazočnima s par prigodnih riječi. Kao pravi domaćin i ravnatelj Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika nazočnima se obratio i fra Vinko Mikulić s riječima dobrodošlice.

O samoj ideji izložbe i njenoj realizaciji kao i o kardinalu Stepincu, stručne i inspirativne misli s nazočnima je podijelio mons. dr. sc. Vladimir Dugalić, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka i predavač na nekoliko fakulteta. Program je vodila Zorana Grizelj, dok je kantautorica Lucija Zovko otpjevala dvije pjesme uz gitarsku pratnju. Izvedbe su bile kvalitetne tako da je Lucija već dobila poziv za gostovanje u Osijeku. U narednim danima izložba ostaje u Staroj kapeli u Gorici i svakako je preporuka za sve one koji nisu mogli biti na otvorenju da iskoriste mogućnost vidjeti tu vrijednu izložbu.Izložba je u Grude stigla iz Livna gdje je od 22. do 26. travnja bila postavljena u livanjskoj galeriji Pastoralnog centra župe Svih Svetih. Na početku svečanosti otvaranja u subotu 22. travnja, Marijana Šeremet je u tradicionalnoj livanjskoj nošnji otpjevala „Moja Domovina“, nakon čega je župnik fra Vinko Sičaja u pozdravnom govoru predstavio izložbu i svečano je otvorio: „Sve vas najsrdačnije pozdravljam! Dobro došli! Zahvaljujem vam na otvorenosti saznati nešto više o istini koja je dugo zatirana i iskrivljivana, te tako filtrirana puštana u javnost. Javnost je bivala sablasno zgrožena, osim većeg dijela Katoličke Crkve i jednog dijela hrvatskog naroda.

Istina sama u sebi nosi snagu uskrsnuća, i evo još jednog dokaza da ne može trajno biti zatrta, njezino mjesto ne može zauzeti laž koja u sebi nema nikakve trajne snage, a dogodi se nažalost da često i dugo vlada kao istina koja nanese puno zla i pomutnje kako onima koji je ne prihvate tako više i onima koji neistinu prihvate kao istinu. U iskustvu i svjedočanstvu Stepinca možemo otkriti ustrajnost u vjernosti Bogu, Crkvi, hrvatskom narodu i principima od kojih se ne odustaje, za koje se trpi, biva ponižen, mučen, osuđen, za koje se umire. Tko to uspije, on je blažen, i treba biti svet, treba biti primjer i uzor prema kojemu ćemo se orijentirati u svojim životnim dilemama, bespućima, manje ili više sličnim situacijama i okolnostima. Ova izložba je jedinstvena, drugačija od svih drugih. Ovdje se treba zadržati, čitati, razmišljati, učvršćivati i osvježavati stavove utemeljene na Isusovoj riječi i na potvrđenoj Isusovoj riječi u stavovima kardinala. Na platnu možemo vidjeti cijeli život Stepinca od rađanja, odrastanja preko života radosti i nesreće do mučenje, suđenje, smrt te proslave takvog života kao uskrsnuća.Tako sam doživio ono platno! A svi drugi panoi su put do te proslave: Bog, Vjera, Čovjek, Caritas, Narod, Mir, Nada, Pravda, Optuženik, Oprost, Logor u Jasenovcu, Savjest, Rasa, Znanost, Spašavanje, Parlamentarcima i Hrvatska. Po jedna-dvije rečenice koje ne moramo pamtiti, možemo ih samo prihvatiti kao svoje stavove. Kad se sve ovo iščita, onda se ove skulpture gledaju s takvim poštovanjem kao da stojiš pred nečim svetim. Nedavno je kod nas gostovala poznata europarlamentarka iz Hrvatske, Marijana Petir, koja je i osmislila i priredila ovu izložbu u Bruxellesu prošle godine. Mi fratri i sestre milosrdnice željeli smo ovom izložbom obogatiti i ohrabriti livanjski puk kako bi još više bili vezani za rodni kraj, kako se za rodnu grudu treba žrtvovati i podnositi, kako ovo sve što piše na panoima treba biti putokaz svima nama bez obzira na stalež ili službu koju obavljamo. Ovaj primjer može nas ozdraviti od raznih pošasti modernog doba. Hvala vam i živjeli!“

Nakon izložbe u Grudama, poruke Stepinčeva života nadahnjivat će posjetitelje na izložbama u Tomislavgradu, Posušju i Žepču.

Fotografije: www.grude-online.info


Ispiši stranicu