Proslava suzaštitnika Varaždinske biskupije, bl. Alojzija Stepinca

Proslava suzaštitnika Varaždinske biskupije, bl. Alojzija Stepinca
Blagdan blaženog Alojzija Stepinca, suzaštitnika Varaždinske biskupije, svečano je proslavljen u ovoj mjesnoj Crkvi u utorak 9. veljače u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu večernjim misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 50 svećenika mjesne Crkve.

Biskup Mrzljak u homiliji je napomenuo kako se u posljednje vrijeme češće spominje blaženikovo ime u crkvenoj i društvenoj javnosti u našoj domovini i izvan nje. Kazao je kako je završen crkveni proces kanonizacije, ali papa Franjo želi omogućiti drugima da što više razumiju njegovu svetost. I mi sami se trebamo pitati koliko nam blaženi Alojzije govori danas i koliko je prisutan svojim životom, rekao je biskup te okupljene pobliže upoznao s članovima obitelji iz koje je blaženik potekao.
Podsjetio je kako je njegov otac Josip s prvom ženom, koja je preminula nakon osam godina braka, imao četvero djece. Kasnije se vjenčao s Barbarom s kojom je imao još osmero djece. Možemo po tome vidjeti da je u njihovoj obitelji svako začeto dijete imalo pravo na život jer je čovjek poštovao svetost života i svetost obitelji. Danas se govori i ozakonjeno je da čovjek ima pravo odlučiti hoće li začeto dijete biti rođeno ili ubijeno. Posebno nam je žalosno čuti da se u našem gradu događa najviše ubojstava nerođenih, i to u našim obiteljima, upozorio je biskup Mrzljak.



Naglasio je kako je obitelj, u kojoj je rođen blaženi Alozije, primjer obitelji u kojoj se poštovalo roditelje i svaki začeti život, u kojoj su djeca stjecala radne navike i u kojoj se pomagalo međusobno, u kojoj se nije govorilo samo o pravima nego i obavezama, u kojoj se molilo i djecu odgajalo u vjeri. U takvom ozračju, u kojem se učilo poštivati Boga i čovjeka, odrastao je mali Alojzije. Kada danas promatramo blaženikov život i svu čvrstinu njegove vjere, osobito u teškim životnim trenucima, kada je trebalo nositi križ, vidimo da je on sve hrabro prihvatio i nosio jer ga je tome vjera učila odmalena, rekao je biskup Mrzljak.

Pritom je napomenuo kako se na poseban način može reći da je blaženik govorio upravo onda kada nije govorio. Kada je bio u zatvoru u Lepoglavi i u sužanjstvu u Krašiću kada se nije mogao čuti njegov glas, on nam je govorio samim svojim životom. Taj njegov govor odjekuje i danas. Stoga vjerujemo da uz sve teškoće koje je on doživljavao u svom životu, možemo od njega učiti kako se trpi i nosi križ, kako se podnose klevete i laži. Od blaženika možemo učiti njegovu vjeru, strpljivost, podnošenje križa, njegovo opraštanje neprijateljima. Mogli bismo pronaći mnogo sličnosti uspoređujući njegov život s Isusovim životom. Blaženi Alojzije je pred nama kao sveti čovjek, kao svjetli lik od kojeg učimo. On je kao biskup bio učitelj, ali je to bio i svojim životom.



Stoga smo ga uzeli za biskupijskog suzaštitnika jer nam je posebno na srcu jer je na području naše Varaždinske biskupije u Lepoglavi bio zatočen pet godina, i to možda najtežih pet godina svoga života kada je bio odijeljen od onih kojima je kao pastir bio poslan, kada nije mogao propovijedati riječima, nego je propovijedao životom, strpljivošću, podnošenjem križa. Molimo ga kao našeg zagovornika da ga u vjeri slijedimo u zemaljskom životu te da se zajedno s njime radujemo susretu u nebeskoj slavi, zaključio je biskup Mrzljak u homiliji.

Misno slavlje uzveličao je liturgijskim pjevanjem katedralni zbor Chorus liturgicus uz orguljašku pratnju mo. Višeslava Jaklina, a mnogobrojni vjernici i nakon mise pomolili su se pred pokaznicom s blaženikovim moćima.
Prije mise, u dvorani Biskupskog ordinarijata na tradicionalnom mjesečnom susretu okupili su se svećenici Varaždinske biskupije, kojima je izlaganje održao mjesni biskup. Iznio je razmišljanje o svećeništvu u jubilejskoj Godini Božjeg milosrđa na temelju misli o svećeništvu blaženog Alojzija.

Na poseban način potaknuo je svećenike da se zapitaju kakav su primjer drugima, da se u služenju nadahnjuju primjerom Isusa Krista koji je za sebe rekao da nije došao da bude služen nego da služi drugima, te da otvaraju putove komunikacije s onima kojima su poslani služiti. Stoga je s tom željom okupljene svećenike podsjetio na važnije misli iz knjižice "Ministerijalno svećenstvo u životu blaženoga Alojzija Stepinca".

Na susretu su najavljena nadolazeća događanja u mjesnoj Crkvi, i to duhovna obnova p. Ike Mandurića za mlade u katedrali 19. i 20. veljače, svećenički susret s korizmenom duhovnom obnovom 7. ožujka, te križni put mladih Varaždinske biskupije 12. i 13. ožujka po gornjem Međimurju.
Jasminka Bakoš-Kocijan


Ispiši stranicu