Proslava Stepinčeva u Velikoj Gorici

Proslava Stepinčeva u Velikoj Gorici

Velikogorička Župa bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 3. listopada proslavila je svetkovinu posvete crkve i titulara župe. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Vlado Košić, biskup sisački u koncelebraciji s mjesnim župnikom preč. Josipom Ružmanom te još 17 svećenika.

Danas kada se prisjećamo obljetnice beatifikacije našeg zaštitinika kao i obljetnice njegova govora na prežalosnom procesu, kako ga je nazvao papa Pio XII, ne možemo ne posvjedočiti kako lik blaženog Alojzija Stepinca još jače svijetli - kazao je u propovijedi biskup Košić.



Blaženi Alojzije Stepinac i danas je osporavan kao i za života u komunizmu. Laži koje su se širile na montiranom komunističkom procesu i danas u nekim krugovima opstoje. Premda su mnogi ugledni pravoslavci i Židovi svjedočili u korist zagrebačkog nadbiskupa, javni tužitelj nije htio uvažiti njihova svjedočanstva.
 

Prisjetio se i nekih Židova koji su svjedočili pravo lice Alojzija Stepinca koji je osuđivao nečovječne zakone ustaškog režima i slijedio samo jedno pravilo - da postoji samo jedna rasa a to je Božja rasa.

Branio je pravo svakog čovjeka, svake vjere i svake nacije…svjedočio je to i meni osobno kao i mnogim drugima dr. Amiel Shomrony, tajnik ondašnjeg zagrebačkog nadrabina Freibergera.
 

„Naš zaštitnik bio je spreman život izgubiti: ako pšenčino zrno pavši ne zemlju ne umre – ostaje samo, ako li pak umre donosi obilan plod. I što je veća nevolja, što je veća patnja, što je veća muka – to donosi više plodova. Zašto su kroz stoljeća sve do danas vladarima smetali kršćani, zar bi kršćani trebali biti samo u katakombama a da se njihova vjera ne odrazi u svakidašnjem životu? Naša vjera nas angažira, tjera da širimo istinu, ljubav, da pomažemo onima u potrebi – a to nekima smeta“, kazao je biskup Košić.
 

I blago onima koji žele smetati. I naš je blaženik mnogima smetao. Stoga neka nas njegovo geslo „In te, Domine, speravi“-  „U tebe se Gospodine uzdam“ prati uz njegov blagoslov na životnom putu. Da živimo na čast Gospodinu, da ne živimo samo za sebe, nego da Njega proslavimo, da činimo dobro nadahnjujući se na žrtvi blaženog Alojzija Stepinca i tolikih drugih svetaca i blaženika – poručio je biskup Košić.

Misno slavlje pjevanjem oplemenila je Klapa sv. Juraj HRM-a.
 

Za svetkovinu titulara župe vjernici su se pripremali devetnicom, a velik broj vjernika pristupio je sakramentu pomirenja, kako svjedoči župnik preč. Josip Ružman.
 
Jozo Barišić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda


Ispiši stranicu