Proslava Stepinčeva u Mississaugi

Proslava Stepinčeva u Mississaugi U župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi u Kanadi u nedjelju 14. veljače svečano je proslavljena župna svetkovina, Stepinčevo. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić zajedno sa svećenicima iz nekoliko obližnjih hrvatskih župa u širem području Toronta, kamo pripada i grad Mississauga.

Na početku mise dr. Markića i sve okupljene Hrvate pozdravio je župnik Ivica Reparinac, kao i veleposlanicu Republike Hrvatske u Kanadi Maricu Matković, generalnu konzulicu u Mississaugi Andreju Javor te djelatnike Generalnog konzulata koji su sudjelovali u slavlju mise.

Blagdan Stepinčeva slavi se u župi Hrvatskih mučenika kao glavni patron župe i tom prigodom se okupljaju vjernici iz hrvatskih župa, a slavlje redovito uveličaju djeca i mladi članovi župnih folklornih skupina obučeni u narodne nošnje.

Bl. Alojzije Stepinac posebno je prirastao srcu svih Hrvata kao i srcu hrvatskih iseljenika. Istaknuo je to i dr. Markić tijekom trodnevne priprave, a u propovijedi na samu svetkovinu govorio je o Isusovim kušnjama, rekavši i kako je naš Blaženik imao kušnje. Štoviše, one su bile i velike kušnje njegovog vremena: nacizam, fašizam i komunizam.

Dr. Markić zaokružio je svoju poruku Hrvatima ovim poticajnim riječima: "Kardinalova vjera počiva u dubokoj povezanosti s Bogom. Blaženi Alojzije bio je uronjen u Boga, tako duboko povezan s Njime da mu ništa, ama baš ništa nije bilo teško učiniti za Boga, pa bilo to i prihvatiti na sebe mučeništvo. Upravo je iz ukorijenjenosti u Bogu blaženi Alojzije mogao učiniti sve što je učinio. I dobro je učinio. 'U Tebe se, Gospodine, uzdam', riječi su njegova životnoga gesla. Te riječi i spremnost u uronjenosti u Boga tražiti i pomagati brata čovjeka neka budu poruka ovoga velikog blagdana. Blaženi Alojzije, izmoli nam milost tako sveto živjeti".

Prvi dan trodnevnice predvodio je mons. Ivan Vukšić, župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Oakvilleu i delegat Hrvatske biskupske konferencije za inozemnu pastvu u Kanadi. (IKA)


Ispiši stranicu