Proslava bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Proslava bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu U subotu 10. veljače 2024., u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, hrvatska rimska zajednica proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, objavljeno je na mrežnoj stranici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio kard. Luis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Dikasterija za evangelizaciju, koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Također koncelebriralo je i tridesetak svećenika, među kojima su, uz članove Zavoda sv. Jeronima, bili: mons. Ivan Kovač, podtajnik Dikasterija za biskupe; mons. Janusz Balchowiak, mons. Hrvoje Škrlec, mons. Jan Maria Chun Yean Choong iz Državnog Tajništva; prof. Fernando Puig, dekan Fakulteta kanonskog prava Papinskog sveučilišta Svetog Križa; prof. Krzysztof Bieliński s Alfozijanske akademije, rektori drugih rimskih crkvenih zavoda te hrvatski svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu.

Na misi su sudjelovali i Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Franc But, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici te drugi diplomatski djelatnici.

Na početku svete mise rektor Zavoda Marko Đurin pozdravio je sve okupljene.

U svojoj homiliji kard. Tagle podsjećajući na mučeništvo blaženog kardinala Alojzija Stepinca, progovorio je o mučeništvu kao daru za cijelu Crkvu. Polazeći od činjenice da se mučeništvo sastoji u autentičnom i djelotvornom svjedočenju za Isusa, istaknuo je kako su danas svi krštenici pozvani biti svjedoci Isusa i Evanđelja u svakodnevnom životu, što uključuje i patnju. To je moguće, nadodao je, kada se ljubi i bezuvjetno pouzdaje u Gospodina.

Referirajući se na naviješteni ulomak Evanđelja o pšeničnom zrnu (Iv 12,24-26), kard. Tagle progovorio je o važnosti žrtve i poniznosti po uzoru na Isusa koji se nudi kao pšenično zrno koje pada na tlo i umire da donese plod, ističući pritom poziv na slijeđenje poniznog i nesebičnog Isusovog puta, suprotstavljenog pohlepi i destruktivnoj moći suvremenog svijeta. Mučenik ne žudi za zemaljskom slavom, nego za slavom koja se daje Bogu i koja ide prema dobru drugih, kao što je to učinio Isus, naglasio je kard. Tagle te nastavio „Mučenici Crkve, na poseban način blaženi Stepinac, pozivaju nas na ponizno i bezinteresno nasljedovanje Isusa. Naš se svijet uništava ludom pohlepom za vlašću, dominacijom i bogatstvom. I na koncu nas vodi u smrt. Stoga danas imamo veliku potrebu za svjedocima oživljujuće snage poniznosti i Isusova dara samoga sebe“.

U završnom dijelu, govoreći o Isusovom utjelovljenju i sjedinjenju s čovječanstvom te ističući ljubav prema bližnjemu te zajedništvo sa siromasima i patnicima kao temelje Isusova svjedočenja, kard. Tagle podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac osobito isticao važnost prepoznavanja jedinstva i dostojanstva svakog čovjeka koje proizlazi iz stvorenosti na sliku i priliku Božju.

Zaključno, zazivajući zagovor i ističući kao uzor bl. Alojzija Stepinca, kard. Tagle, pozvao je prisutne vjernike neka u svojim patnjama utjehu pronađu u Stepinčevu pozivu na slijeđenje Isusova primjera i prihvaćanja poteškoća s radošću.

Na završetku svečanog euharistijskog slavlja, rektor Đurin izrekao je riječi zahvale kard. Tagleu, mons. Lingui i mons. Paliću, te svima onima koji su na različite načine doprinijeli svečanosti trenutka. Naročitu zahvalu uputio je članovima Akademskog zbora Pro musica iz Mostara i Tamburaškog orkestra Mostar na čelu s njihovim voditeljima te maestrom don Draganom Filipovićem, koji su animiranjem pjevanja obogatili liturgijsko slavlje.

Prije završnog blagoslova, svi prisutni izmolili su molitvu blaženom Alojziju Stepincu, a potom je proslava nastavljena zajedništvom u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.


Ispiši stranicu