Priopćenje za javnost Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve

Priopćenje za javnost Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve U srijedu, 7. lipnja i četvrtak, 8. lipnja 2017. godine, u Sabornom hramu Kristovog Uskrsnuća u Podgorici, održan je peti sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve čija je zadaća zajednički razmotriti ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Tema sastanka je bila „Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960.“

U ime Svete Stolice sastanaku je predsjedao predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti otac Bernard Ardura.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne Crkve u radu Komisije sudjelovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski dr. Amfilohije, episkop bački dr. Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. dr. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, i za ovu prigodu pozvani stručnjaci, prof. dr. Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr. Milan Koljanin, viši stručni suradnik na Institutu za suvremenu povijest u Beogradu, i prof. dr. Radmila Radić, znanstveni savjetnik na Institutu za noviju povijest Srbije u Beogradu.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u spomenutoj Komisiji sudjelovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski mons. dr. Ratko Perić, kao i dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb, znanstveni savjetnici s Hrvatskog instituta za povijest. Član Komisije biskup požeški dr. Antun Škvorčević bio je opravdano odsutan.

Predviđeno je da će se posljednji sastanak Komisije održati u Rimu, 12. i 13. srpnja 2017. godine, na kome će se sažeti dosadašnji rad Komisije. (TU HBK)


Ispiši stranicu