Predstavljena knjiga „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“

Predstavljena knjiga „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ Knjiga mons. dr. sc. Jurja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ u izdanju Postulature bl. Alojzija Stepinca predstavljena je u utorak 7. studenog u dvorani „Vijenac“ NPI-a.

O monumentalnoj knjizi multidisciplinarnog karaktera na šesto sedamdeset sedam stranica govorili su povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević i liječnica prof. dr. sc. Neda Aberle. Gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović zbog bolesti nije nastupio u programu, ali je autoru uputio prigodnu poruku.



Prof. Jurčević, ujedno i jedan od recenzenata knjige, istaknuo je da knjiga zaokružuje cjelinu o zagrebačkom nadbiskupu bl. Alojziju Stepincu te da otkriva istinu tko su bili njegovi progonitelji i kojim su se metodama koristili kako bi uspjeli u svom naumu.

Predgovor knjizi napisao mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Napisao je da je knjiga martirologij o blaženom Kardinalu te da kod čitatelja izaziva osjećaj kao da se radi o uzbudljivom, dokumentiranom, ovjerenom i istinitom romanom. „Za Stepinca je očito da nije 'krvno' mučeništvo u hipu, nego 'bijelo' u protoku petnaestogodišnjeg mučenja pod komunizmom, od 1945. do 1960. godine“, napisao je biskup Perić.



Prof. dr. sc. Neda Aberle u svom je izlaganju ustvrdila da su komunističke vlasti kardinala Stepinca trovale hranom priloživši toj tezi toksikološke i kemijske nalaze koji su rađeni devedesetih godina u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autor knjige mons. dr. sc. Batelja naglasio je kako knjiga donosi mnoštvo dokumenata koji snažno govore o progonu i mučeničkoj smrti blaženog kardinala Stepinca.

Upravo je prezentacija dokumenata objavljenih u knjizi izazvala najveće zanimanje publike. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, a donosi i DVD s podacima mjerenja koncentracije toksičnih elemenata, naročito antimona, u uzorcima sakupljenim u Krašiću i u Brezovici. 



Dr. Josip Dukić, jedan od recenzenata knjige ističe da „autor Batelja piše razumljivim i jednostavnim jezikom, i svaku je tvrdnju popratio brojnim znanstvenim bilješkama tako da čitatelja ne ostavlja u zabuni ili nedoumici. Štoviše, u brojnim bilješkama navodi na daljnja istraživanja pojedinih tema, a upravo to knjizi daje veću znanstvenu vrijednost“.



Bogat program svojim pjevanjem uljepšali su Zbor sestara Služavki Malog Isusa te Bogoslovski oktet Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.

Foto: Bernard Čović/GK


Ispiši stranicu