Predstavljanje molitvene zajednice bl. Alojzija Stepinca u Domaslovcu

Predstavljanje molitvene zajednice bl. Alojzija Stepinca u Domaslovcu Župi Krista Kralja, Domaslovec, približava se jubilejna petnaesta godina od osnutka. Župnik Branimir Budinski je, u suradnji sa župnim Pastoralnim vijećem, donio odluku da se sve zajednice koje djeluju u župi predstave župljanima. Tako je 19. veljače 2017., u nedjelju, predstavljena molitvena zajednica blaženog Alojzija Stepinca, Blaženika koji je za ovu župu značajan jer se njegove relikvije nalaze u oltaru župe.

Veljača je mjesec u kojem slavimo blagdan bl Alojzija Stepinca, pa je prema tome i najbolji mjesec za predstavljanje ove zajednice. Zajednica je odlučila upoznati župljane s likom bl. Stepinca. Kako bi to napravila što bolje, pozvala je mons. dr. Jurja Batelju, postulatora Kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

Mons. Batelja se rado odazvao na poziv našeg župnika Branimira, te je održao predavanje o životu i djelu nadbiskupa Alojzija Stepinca. Predavanje je trajalo trideset minuta, a u tih trideset minuta dr. Batelja je dao odličan i sažet prikaz Stepinčeva života. Otvorio je predavanje načelom Stepinčevog života: Ljubiti pravdu, a mrziti nepravdu – to je moje načelo. U ljubavi prema hrvatskom narodu neću se dati ni od koga natkriliti.

Upoznao nas je s njegovim djetinjstvom, okolinom uz koju je Stepinac rastao i ono što je nama najzanimljivije, s njegovom djelatnošću (briga za siročad, ratne žrtve, nezaposlene...). Osvrnuo se i na Stepinčevu djelatnost na polju kukture, kao što je podupiranje izrade Hrvatske enciklopedije. Na predavanju se osvrnuo i na nepravedne optužbe od strane komunističkih vlasti, te na sam montirani proces koji je blaženog Alojzija proglasio krivim.

U 18 sati započela je euharistija koju je predvodio mons. dr. Juraj Batelja. U propovijedi je nastavio govoriti o Stepincu, ali pod vidom Evanđelja koje smo čuli na misi. U svojoj propovijedi je približio župljanima značenje pojma svetosti govoreći upravo o svetosti Blaženika. Oduševljeni su posebno bili mladi jer je progovorio o Alojzijevom životu prije ređenja. O njegovom odnosu s djevojkom koja mu se sviđala u mladosti i skojom se dopisivao.

Taj govor pruža odličan primjer za one koji se pripremaju za brak ili su u vezi, a strah ih je radi nedostatka materijalnih dobara. Kao što je rekao mons. dr. Batelja, citirajući riječi Blaženog Alojzija iz jednog pisma djevojci: Nije važno što ćeš ti meni dovest za pridar. Važno je da mi doneseš srce čestito i pošteno. Vrhunac propovijedi je bila Stepinčeva poruka koju nam je mons. dr. Batelja prenio, a glasi. Nemojte mrziti svoje progonitelje, već molite za njih, takvima koji mrze je najpotrebnija Božja milost'.

Molitvena zajednica blaženog Alojzija Stepinca djeluje u ovoj župi od samog osnutka, dakle14 godina. Zajednica broji 15 aktivnih članova. Zajednica nastoji živjeti prema uzoru blaženog Alojzija Stepinca. Ovu zajednicu je od početka vodila naša župljanka, gospođa Petra Spevec, a zadnje dvije godine vodi je Lovro Mihelić, također župljanin ove župe.

Glavna značajka zajednice je povezanost u molitvi koja je danas toliko podcijenjena, a isti problem je i Alojzije sam uočio tijekom svog života. Molitva je, uz Evanđelje, bila program njegovog života, pa tako i ove zajednice. Molimo jedni za druge, za sve župljane, za hrvatsku domovinu te očitovanje i potvrdu svetosti blaženog Alojzija Stepinca u postupku Kauze za proglašenje svetim.

Također, svaki mjesec zajednica moli na određene, prigodne nakane. Članovi dobivaju i prigodne materijale za to (poticajne tekstove, priče, molitvene obrasce...). Zajednica se sastaje jednom mjesečno, a konstantno se moli molitva za proglašenje svetim Blaženog Stepinca, te njegove litanije.  
   
Jedan od ciljeva susreta je upoznavanje s likom ovog Blaženika. Njegov povijesni život je pun događaja pred kojima niti jedan čovjek ne može ostati ravnodušan. Njegov cijeli život svjedoči o vjeri prema Bogu, a također nam pruža i savršeni primjer iskrenog domoljuba. Za ovakva upoznavanja života našeg Blaženika održavane su prigodne kateheze temeljene na Stepinčevim mislima, tekstovima, propovijedima...
   
Zajednica brine i o bolesnim članovima, koji nisu u mogućnosti sudjelovati na susretima i katehezama. Činimo sve kako bi i oni mogli aktvino sudjelovati u onome što je za ovu zajednicu najvažnije, a to je molitva.
   
Ovim događajem je predstavljena molitvena zajednica Blaženog Alojzija Stepinca župe Krista Kralja, Domaslovec. U ovu zajednicu se može učlaniti svaki kršćanin, bez obzira je li član župe ili nije. Pozivamo i sve ostale vjernike da mole za rad ove zajednice, kako bi promicala lik Blaženog Alojzija Stepinca u kojem imamo savršen primjer istinskog Kristovog učenika.
 
  

Lovro Mihelić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda


Ispiši stranicu