Pepelnica i Stepinčevo u đakovačkoj katedrali

Pepelnica i Stepinčevo u đakovačkoj katedrali Brojni vjernici ispunili su na Čistu srijedu đakovačku prvostolnicu sv. Petra, kako bi sudjelovali u večernjem misnom slavlju i obredu pepeljenja, koje je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić, koji je na početku istaknuo kako ovoga dana započinje korizmeni hod koji vodi radosti Gospodinova Uskrsa, a na tom duhovnom putu nismo sami jer nas Crkva prati i podupire od samoga početka Božjom riječju i milošću sakramenata.

U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o korizmi kao milosnom vremenu, koje se može shvatiti iz poziva: „Obratite se i vjerujte evanđelju!“ te „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ „Obratiti se znači slijediti Isusa na način da nam njegovo evanđelje bude konkretni vodič za život; pustiti da nas Bog preobrazi i prestati misliti da smo mi jedini graditelji svojeg života; znači priznati da smo stvorenja, da ovisimo o Bogu, njegovoj ljubavi, i da ga samo 'gubeći' svoj život u njemu taj život možemo steći“, rekao je nadbiskup te dodao: „Obratite se i vjerujte evanđelju! je poziv koji nam doziva u svijest obraćenje. Obratiti se znači promijeniti smjer životnog puta: to ne znači učiniti malu promjenu, već pravi zaokret u životu. To znači ići protiv struje, gdje je 'struja' površni, nedosljedan i iluzorni način života, koji nas često privlači, ovladava nama i čini nas robovima zla, odnosno zatočenicima duhovne osrednjosti.“



Nadbiskup je ukazao na činjenicu da danas više nije moguće biti kršćanima kao jednostavnom posljedicom činjenice da živimo u društvu koje ima kršćanske korijene: i onaj koji se rađa u kršćanskoj obitelji i odgajan je u vjerskom duhu mora svakoga dana obnavljati odluku da bude kršćanin, to jest dati Bogu prvo mjesto pred napastima pred koje ga svakoga dana stavlja sekularizirana kultura, pred kritičkim sudom mnogih suvremenika.

„Naime, kušnje pred koje današnje društvo stavlja kršćanina su mnoge i tiču se osobnog i društvenog života.

Nije lako biti vjeran kršćanskom braku, biti milosrdan u svakodnevnom životu, ostaviti prostor molitvi i nutarnjoj šutnji; nije lako javno se suprotstaviti opredjeljenjima koja mnogi smatraju očitima, kao što su korištenje veze da se dođe do posla, predbračni odnosi, zajednički život prije braka, izbjegavanje plaćanja PDV-a, spirala, pobačaj u slučaju neželjene trudnoće, selekcija zametaka da bi se spriječile nasljedne bolesti itd.

Napast da se vlastitu vjeru ostavi po strani uvijek je prisutna i obraćenje postaje odgovor Bogu koji se mora više puta potvrditi u životu“, istaknuo je nadbiskup.

Prije nego su okupljeni vjernici pristupili obredu pepeljenja, nadbiskup je ukazao na milosni trenutak korizme, koji pokazuje drevni izraz koji za vrijeme toga obreda poziva: Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti. „Njime se vraćamo na početke ljudske povijesti, kada je Gospodin rekao Adamu nakon prvoga grijeha: U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti dokle se u zemlju ne vratiš: ta iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ćeš se i vratiti (Post 3,19).

Tu nam Božja riječ doziva u svijest našu krhkost, štoviše našu smrt, koja je njezin krajnji izraz. Pred urođenim strahom od svršetka, korizmena nas liturgija, s jedne strane, podsjeća na smrt pozivajući nas na realizam i razbor, ali, s druge strane, potiče nas prije svega shvatiti i živjeti neočekivanu novost koju kršćanska vjera unosi u stvarnost same smrti.

Čovjek je prah i u prah će se pretvoriti, ali je u Božjim očima dragocjen prah, jer je Bog stvorio čovjeka za besmrtnost. Tako liturgijski izraz: Sjeti se da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti nalazi svoje puno značenje u novom Adamu, Kristu“, zaključio je u homiliji nadbiskup Hranić.



Euharistijskom slavlju prethodila je pobožnost bl. Alojziju Stepincu, pred Blaženikovim relikvijama, koju je predvodio generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić.

Tijekom pobožnosti čula su se neka svjedočanstva iz homilija „Sa Stepinčeva groba“, sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, pjevani su zazivi Blaženikovih litanija te je zajednički izmoljena molitva za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim. Na kraju su brojni vjernici pristupili čašćenju relikvija, koje je đakovačkoj katedrali darovao kardinal Josip Bozanić 2000. godine, na slavlju početka 1. zasjedanja Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske.


Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije


Ispiši stranicu