Mons. Batelja: U Stepincu imamo čvrst oslonac, ispravan orijentir i zalog nade

Mons. Batelja: U Stepincu imamo čvrst oslonac, ispravan orijentir i zalog nade


FOTOGALERIJA


Euharistijskim slavljem u krašićkoj Župi Presvetog Trojstva, rodnoj župi blaženog Alojzija Stepinca, svečano je u petak, 10. veljače 2017. godine proslavljeno Stepinčevo.
 
Uvodeći u svoju homiliju, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja je pred mnogobrojnim župljanima i hodočasnicima kazao kako je Stepinac kršćanska načela u svom životu primjenjivao još od rane mladosti.

S prijetnjama svojih progonitelja suočio se hrabro i evanđeoski odlučno – rekao je mons. Batelja, ističući da nanesene patnje ne dopuštaju humanizirati progon kojim je protubožji režim terorizirao blaženog Alojzija i njegov narod te da su takvi pokušaji još snažno prisutni u hrvatskom društvu.
 


Podsjetio je Postulator na riječi blaženog Alojzija koji je, govoreći o bezbožnoj ideologiji koja se usadila u društvo i koja se grčevito bori za opstanak, naglasio da se on o državu kao takvu nikada nije ogriješio, ali i da nije nikada smatrao državom bilo koju političku stranku. Ako se dakle borim protiv njezine ideologije, za koju sam uvjeren, da je skroz kriva, zar je to borba protiv države? – citirao je mons. Batelja blaženog Alojzija.

Svjestan, nastavio je Postulator, da je određen za žrtvu radi vjere, Stepinac je spremno trpio i umirao. Štoviše, bilo je vidljivo da u njemu Duh Sveti izvodi djelo ljubavi kojom on ne samo da umire za Sina Božjega, već umire kao on – ubijen.
 
Naglasio je kako je danas svima jasno da su za vrijeme njegova suđenja rabljeni falsificirani dokumenti i da su izaslanici komunističke vlasti dolazili k njemu u lepoglavsku kaznionicu s nakanom da mu savjetuju neka popusti u svome stavu i pođe u Rim i tamo napravi „crkvenu karijeru“.

Osvrćući se na doba u kojem živimo, mons. Batelja je napomenuo da je ovo vrijeme podmuklih i otvorenih napada na Katoličku Crkvu. Koliko je mržnje u sramoćenju Crkve Božje! Ima u njoj ljudskih elemenata. No, premda ima vidljive poglavare i grijehu podložne pastire, unutarnjom povezanošću nerazdruživo je sjedinjena s Kristom Gospodinom – kazao je Postulator.


 
Podsjetio je na događaj iz 1945. kada je bl. Alojzije doznao da se po Zagrebu i državi skupljaju potpisi s nakanom da se stvori klima za njegovo uhićenje i osudu na smrt.
 
Blaženi je Alojzije, istaknuo je mons. Batelja, otišao tajniku odsutnog apostolskog vizitatora don Giuseppeu Masucciju i rekao mu: „Ako se to dogodi, izvijestite Svetog Oca da rado dajem svoj život za Katoličku Crkvu.“
 
Zloća svijeta ne može napakostiti prijateljima Božjim – poručio je u nastavku homilije vjernicima mons. Batelja, pozivajući ih da se ohrabre junaštvom svjedoka blaženog Alojzija, sjedinjena s patnjama Kristovim i ozarena njegovim uskrsnućem.Zaključujući svoju homiliju, naglasio je kako je mučeničko srce kardinala Stepinca sazdano iz vjere u Krista Gospodina, neuništeno u vatri progoniteljeve mržnje, osposobljeno sve više i više povezivati, ne samo katolike, nego sve ljude u Europi i svijetu.
 
Kako je to srce ohrabrujuće nadahnuće za naše doba! Stepinac nas hrabri sučelice raznovrsnim protivnostima i nadahnjuje evanđeoskim optimizmom. Jer ga Bog nađe dostojnim svoje slave, osjećamo da u njemu imamo čvrst oslonac, ispravan orijentir i zalog nade. Zato ga volimo i zato mu se molimo – zaključio je mons. Batelja.
 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bilo je tridesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Ispiši stranicu