Kardinal Ouellet predvodio proslavu Stepinčeva u Rimu

Kardinal Ouellet predvodio proslavu Stepinčeva u Rimu Hrvatska rimska zajednica svečano je proslavila blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u nedjelju 12. veljače 2017.

Euharistijsko je slavlje predvodio i propovijedao na talijanskome jeziku prefekt Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet u koncelebraciji s apostolskim nuncijem nadbiskupom Martinom Vidovićem, mons. Draženom Kutlešom, biskupom porečkim i pulskim te pedesetak svećenika.

Među njima su, uz poglavare i studente Zavoda, bili p. Stefan Dartmann SJ, rektor Zavoda „Germanicum et Hungaricum“ i rektori nekih drugih rimskih zavoda te hrvatski svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu.Svetoj su misi također nazočili veleposlanici:  Neven Pelicarić – veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Slavica Karačić – veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, Damir Grubiša – veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji, Tomaž Kunstelj – veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici, Lucija Ljubić – veleposlanica/stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima u Ženevi  i drugi diplomatski djelatnici.

Na početku euharistijskoga slavlja rektor Zavoda sv. Jeronima preč. Bože Radoš pozdravio je sve nazočne te izrazio svoju osobitu radost što večerašnje slavlje predvodi kardinal Marc Ouellet.

Kardinal Ouellet započeo je svoju propovijed svetopisamskim citatom iz Jakovljeve poslanice: „Blago čovjeku koji trpi kušnju jer će prokušan primiti vijenac života“ (Jak 1, 12). Kroz prizmu toga retka kardinal je predstavio Stepinčev život, kako svjetovni, tako i onaj duhovni: kušnje poziva na brak ili svećeništvo, poziv na profanu ili crkvenu djelatnost, kušnja da se uplete u politička zbivanja u Hrvatskoj za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i režima Ante Pavelića, kušnja da odijeli hrvatske katolike od Rimske crkve, kušnja da pobjegne i spasi se od komunističkog režima i tako ostavi svoje stado.Njegova postojanost u kušnjama sjeme je obnove i baština koja ostaje hrvatskome narodu. „Stepinac je bio čovjek principa“, istaknuo je kardinal Ouellet, „autentični branitelj ljudskih prava, koji nije upravljao svojom partikularnom Crkvom kao oportunist, tražeći ovosvjetsku korist, nego je uvijek djelovao kao čovjek Crkve nerazdruživo povezan s istinom Evanđelja i katedrom sv. Petra.“

Naglasio je kako u liku bl. Alojzija Stepinca blistaju vrline nabrojene u poslanici Korinćanima gdje Pavao govori kako službenici Božji moraju djelovati s velikom postojanošću u nevoljama: oružjem pravde, istinitom riječi, iskrenom ljubavlju, mudrošću, čistoćom, velikodušnošću i dobrotom. U slučaju kardinala Stepinca, nastavio je kard. Ouellet, nadodajemo još i hrabrost, poniznost, strpljivost: vrline koje su učinile da svetost njegove osobe, čak možda i više nego u redovitoj biskupskoj službi, još blistavije zasja upravo tijekom zarobljeništva.

Protiv svih očekivanja i izvan bilo kakve političke računice, upravo su njegova šutnja, njegova molitva i njegova nepogrešiva vjernost Rimskoj Crkvi, više od ikoje druge stvari pridonijele diskreditaciji komunističkog režima u očima svjetske javnosti.

Kardinal je nadalje spomenuo i jednu osobnu crtu, naime kako je sa svojih 15 godina, kada je 10. veljače 1960. umro kardinal Stepinac, čuo glas o Stepincu u Americi i kako je svjedočanstvo njegova života obilježilo njegovu mladost likom heroja Crkve koja je djelovala u tišini i tajnosti. Stoga je posebno emotivno za njega bilo doći na njegov grob u zagrebačkoj katedrali 2010. godine prigodom plenarnog zasjedanja Vijeća Europskih biskupskih konferencija.Istaknuo je kako „i dan danas moli da njegov lik bude što poznatiji i na svjetskoj razini zahvaljujući njegovoj skoroj kanonizaciji te da je potrebno nadati se kako će odgađanje tog događaja doprinijeti ekumenskim nastojanjima bez da se time zamagli vrijednost njegovog neupitnog svjedočanstva svetosti“.

Potaknuo je vjernike da, po uzoru na bl. Stepinca koji je prihvatio zatvor nakon nepravedne osude, budu strpljivi u poslušnosti Svetom Ocu uvjereni kako će ta žrtva donijeti plod ne samo za Crkvu u Hrvatskoj nego i za sveopću Crkvu.

Na kraju euharistijskoga slavlja rektor preč. Bože Radoš zahvalio je kardinalu Ouelletu te zaželio da ga zagovor bl. Alojzija Stepinca prati u njegovoj „važnoj i dragocjenoj službi za sveopću Crkvu“. Isto je tako zahvalio svim članovima diplomatskoga zbora, predstavnicima papinskih zavoda i sveučilišta, članovima raznih dikasterija Rimske Kurije te svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima koji su sudjelovali na proslavi.

Euharistijsko slavlje uzveličao je Zbor crkve sv. Jeronima pod ravnanjem mo. Josipa Vidasa, a u liturgijskoj asistenciji su bili bogoslovi - pitomci Papinskoga zavoda „Germanicum et Hungaricum“ čiji je član svojedobno bio i bl. Alojzije Stepinac.
 
Tekst: Matej Petrić
Foto: Zlatko Matić


Ispiši stranicu