Kardinal Müller: Stepinac je svet i veličanstven lik, čovjek duboke vjere

Kardinal Müller: Stepinac je svet i veličanstven lik, čovjek duboke vjere

- U današnje vrijeme neki će pokušati uzaludno omalovažiti i oklevetati njegov veličanstven lik, iznova otvarajući rane njegova mučeništva, ali mislim da je to put koji je Providnost pripravila kako bi održala živim sjećanje na njega i kako bi ubrzala puno priznanje svetosti toga uzornog Pastira. Svaki dobronamjeran čovjek ostat će zadivljen njegovom privrženošću istini, njegovim životnim poštenjem i njegovim služenjem pomirenju, i na ekumenskomu polju – riječi su kardinala Gerharda Ludwiga Müllera pročelnika Kongregacije za nauk vjere, iz njegove nove knjige ''Razgovor o nadi'' u izdanju Verbuma.

Nadalje o blaženom kardinalu Stepincu piše kao slavi plemenitoga hrvatskog naroda, čovjeku duboke vjere i 'svecu koji je na poseban način ostvario Božju riječ u svojemu životu i djelovanju' (Benedikt XVI., Verbum Domini, 48).

- Pokazao nam je da čak i u najtežoj političkoj situaciji, ako pripadamo kršćanskoj stvaralačkoj manjini, možemo u Bogu pronaći milost i savjet koji su potrebni kako bismo donijeli ispravnu odluku, izdržali nevolje, oprostili neprijateljima te prosvijetlili ostatak društva znakovima stvarne nade – piše u knjizi pročelnik Kongregacije za nauk vjere.

Kardinal Müller piše kako je u nacijama poput 'poljske ili hrvatske, graničnim zemljama i narodima koji su u 20. stoljeću pretrpjeli velike tragedije, biti katolikom danas znak nacionalnoga identiteta, ali je nedavno bilo i razlogom isključivanja, marginalizacije, pa i progona'.

- S tim u vezi blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je za biskupsko geslo odabrao In te Domine speravi (U tebe se, Gospodine, uzdam), malo prije smrti zbog mučeništva kojemu ga je između 1946. i 1960. podvrgnuo novi komunistički režim u njegovoj zemlji, proročki je izjavio kako država utemeljena isključivo na materijalnim načelima ne može opstati. Drugom prigodom, tijekom svojega zatočeništva u Krašiću, kada su ga pitali za njegovu pastirsku aktivnost u životu pod nadzorom, rekao je da je samo izvršavao svoju dužnost: 'Trpjeti i raditi za Crkvu.' – podsjeća u knjizi kardinal Müller.

Knjiga "Razgovor o nadi" kardinala Müllera nastala je u razgovoru sa španjolskim novinarom Carlosom Granadosom. Objavljuje se trideset godina nakon poznate knjige "Razgovor o vjeri" Josepha Ratzingera, prethodnika kardinala Müllera.

I kao što je nekoć Ratzinger, govoreći u kontekstu krize vjere, svojom knjigom unio svjetlo u mnoge tada vladajuće teološke i društvene nejasnoće, tako sada u ovoj knjizi "Razgovor o nadi" kardinal Müller otvoreno i iskreno progovara o suvremenim nejasnoćama u Crkvi i društvu, ne libeći se pristupiti ni najosjetljivijim pitanjima kao što su ona o milosrđu, crkvenoj disciplini i nauku, o pričesti rastavljenih i ponovno vjenčanih, ređenju žena, svećeničkomu celibatu, odnosu prema homoseksualcima, ulozi Crkve u društvu itd.

Teološku redakturu i predgovor knjizi napravio je mons. dr. sc. biskup Ratko Perić.

Dosada je objavljena na njemačkom i španjolskom jeziku, a hrvatsko izdanje treće je po redu, zbog čega hrvatski čitatelji među prvima imaju prigodu čitati knjigu koja odgovara na brige, radosti i nade suvremenoga čovjeka.

Dostupna je u svim knjižarama kao i preko web knjižare Verbum.hr.
 


Autor: Verbum/Laudato/M.P. 
Photo: Verbum Ispiši stranicu