Kardinal Müller predvodio misu u čast blaženog Alojzija Stepinca

Kardinal Müller predvodio misu u čast blaženog Alojzija Stepinca Zahvalni smo u poniznosti Božjoj Providnosti koja nas danas sjedinjuje u slavnome spomenu na blaženoga nadbiskupa Alojzija Stepinca - rekao je kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere predvodeći u srijedu, 9. studenog 2016. godine euharistijsko slavlje u čast blaženoga Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali.
 
Pozdravnu riječ na samome početku uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazavši da u radosti i ljepoti svete nam Crkve Katoličke nalazimo puno poveznica koje jačaju naše zajedništvo, te podsjetio da se u kripti prezbiterija zagrebačke prvostolnice nalaze i zemni ostaci prethodnika kardinala Müllera u službi pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Franje Šepera, čiju trideset i petu obljetnicu smrti ove godine komemoriramo.


 
Na početku svoje homilije kardinal Müller osvrnuo se na nepravednu osudu komunističkog režima protiv Alojzija Stepinca: „Poput Krista na koga je natovaren teški križ u Pilatovu pretoriju, bio je nepravedno osuđen na šesnaest godina prisilnoga rada i na dodatnih pet godina gubitka građanskih prava, da bi konačno – dvije godine prije izdržane nepravedne osude i nakon što je bio susljedno trovan – Gospodinu predao svoju napaćenu dušu.“
 
Jezgra ispovijedi vjere apostolâ koja glasi: Krist je Bog, duboko je obilježila Nadbiskupov život, njegovo proučavanje i službu - istaknuo je Kardinal, dodajući da je Stepinac toj ispovijedi vjere podredio svoje intelektualne sposobnosti.
 
Konačno, nastavio je, na toj je ispovijedi vjere temeljio svoje djelovanje kao pastir i svoju žrtvu kao patnik. U svjetlu te istine on je prinio svoj život kao znak svoje vjere, odražavajući tako za sve vjernike svoga stada, uznemirenoga i uplašenoga nepravednim i nasilnim postupanjem vlastodržaca, Gospodinove moćne riječi: „Ja sam! Ne bojte se!“ (Mk 6, 50)


 
Za Stepinca je kazao kako je on djelujući u četirima različitim političkim sustavima kao nepromjenjivo i trajno uporište imao savjest, koja mu je bila svetište susreta duše s Kristom, vjerodostojni Božji glas koji mu je u svakome trenutku omogućavao razlučiti dobro od zla, istinito od lažnoga, lijepo od ružnoga, jedinstvo od razdora, mir od bilo kakvoga nereda. Takvom je svojom savješću služio Bogu, svojoj Crkvi i spasenju čovjeka.
 
Upravo je zbog toga, smatra Kardinal, nadbiskup Stepinac za života na zemlji bio imenovan kardinalom i proglašen blaženikom i mučenikom jedinstva Crkve nakon njegova prjelaska s ovoga svijeta. Njegova je savjest bila nadvremenska, jer je bila ukorijenjena u Vječnome: jučer, danas i uvijek ista – rekao je.
 
Napomenuo je Kardinal kako se u vremenu u kojemu su prekomjerno narasla neprijateljstva i pohlepa i u kojemu se – kao nikad prije – osjećala potreba za živim Bogom koji nas je ljubio do smrti, blaženi Alojzije, poput dobroga Samarijanca, svojom nemjerljivom ljubavlju i tjelesnošću svoga konkretnog života, prignuo nad patnike, nad potlačene svoga vremena i nad one koji su najviše trebali spasenje.
 
Zaključujući svoju homiliju Kardinal je podsjetio na Stepinčevu istinsku pobožnost prema Presvetoj Djevici, zahvaljujući kojoj je hrvatski narod bio sposoban oduprijeti se zlu i živjeti u dobru.

U poučljivosti prema pouci koju je Majka uputila poslužiteljima u Kani Galilejskoj, kada im je rekla: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5), vi ste se, hrvatski katolici, bez obzira na teške kušnje pretrpljene zadnjih desetljeća, zauzeli u naviještanju evanđelja siromasima i potlačenima, sudjelujući u izgradnji mirnoga, slobodnoga, solidarnoga i pravednoga društva u poštivanju neotuđivoga dostojanstva svakoga pojedinog ljudskog stvorenja – poručio je Hrvatima kardinal Müller.
 
Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić i kardinal Müller pohodili su grob blaženog Alojzija Stepinca. Kardinal Bozanić zahvalio je kardinalu Mülleru za njegov dolazak u Zagreb, te istaknuo kako smo večeras na osobit način bili u duhovnom zajedništvu, zahvaljujući njegovim razmišljanjima i poticajima. Kardinalu Mülleru uručena je bista blaženog Alojzija Stepinca kao uspomena na njegov pohod Hrvatskoj.


 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, nekoliko biskupa Hrvatske biskupske konferencije, uključujući i biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića i biskupa kotorskog mons. Iliju Janjića, te svećenici Zagrebačke nadbiskupije.
 
Danas prijepodne kardinalu Mülleru dodijeljen je počasni doktorat Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, što je bio i povod njegova dolaska u Zagreb.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 


Ispiši stranicu