Kardinal João Braz de Aviz predvodio proslavu Stepinčeva u Rimu

Kardinal João Braz de Aviz predvodio proslavu Stepinčeva u Rimu

HOMILIJA KARDINALA BRAZ DE AVIZA

Hrvatska rimska zajednica proslavila je blagdan blaženoga Alojzija Stepinca u nedjelju, 11. veljače svečanim euharistijskim slavljem u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Pontifikalnu je misu  predvodio kardinal João Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života. Koncelebrirali su msgr. Martin Vidović, nadbiskup i apostolski nuncij, msgr. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, te pedesetak svećenika, među njima rektor Papinskoga salezijanskog sveučilišta don Mauro Mantovani SDB, rektori nekoliko papinskih rimskih zavoda, službenici rimskih dikasterija te hrvatski svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu. 

Nazočili su i visoki diplomatski dužnosnici: Neven Pelicarić – veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Slavica Karačić – veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, Jasen Mesić – veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji, Josip Gelo – veleposlanik Bosne i Hercegovine u Italiji, te drugi diplomatski djelatnici.

Pozdravljajući sve okupljene, a osobito kardinala, rektor Zavoda preč. Bože Radoš istaknuo je značenje posvećenoga života za bl. Alojzija Stepinca: „Osnovao je prvi karmel u Hrvatskoj i često ga posjećivao, tako da je tamo ostajao u samoći i molitvi. Usudio bih se reći da je to bio njegov novicijat, da ga je Providnost već pripremala za njegov 'karmel', najprije u zatvoru u Lepoglavi, zatim u kućnom pritvoru u Krašiću. Bila su to zasigurno mjesta zatočeništva, ali također mjesta molitve i žrtve pastira za povjereni mu puk – te istodobno posljednja etapa sazrijevanja za nebo, za svetost.“
U homiliji, kardinal Braz de Aviz opisao je bl. Alojzija kao primjer potpunoga predanja u Božje ruke. Osvrćući se na liturgijsko čitanje iz Knjige Mudrosti koje govori o progonu i patnjama pravednika, Kardinal je iščitao životni put bl. Alojzija od kršćanskoga svjedočanstva koje je primio u obitelji do njegove službe zagrebačkoga nadbiskupa.



„Blaženi mučenik Alojzije Stepinac, kao osoba i kao biskup, uzdao se samo u Boga, u burnim vremenima ostao je odan svojoj vjeri, svome narodu i sv. Petru u Rimu“, istaknuo je kardinal Braz de Aviz te nastavio: „On je za nas pravednik koji je u ruci Božjoj jer je u velikim kušnjama koje su donijele ideologije protivne vjeri – komunizam, fašizam i nacizam – svjedočio sve do smrti svoju jasnu vjeru u Gospodina Isusa kojemu je služio u vjernosti.“

Kardinal je nadalje nazvao bl. Alojzija „svjetionikom poučljivosti u Božjim rukama“. Naime, „poput Isusa, u svojim je patnjama iz ljubavi prema čovjeku podnio i odbačenost i osudu na izolaciju i samu smrt. Svojim je progoniteljima i neprijateljima oprostio i za njih se molio. Nikada nije skrivao razloge svoje vjere, ističući se hrabrošću istine i dosljednošću nepokolebljivoga  svjedočanstva“, zaključio je kardinal Braz de Aviz.

Tijekom euharistijskoga slavlja pjevao je zbor sv. Jeronima pod ravnanjem vlč. Josipa Vidasa, a u liturgijskoj su asistenciji bili hrvatski bogoslovi iz Zavoda Germanicum-Hungaricum.

Tekst: don Franjo Frankopan Velić
Foto: vlč. Zlatko Matić


Ispiši stranicu