Kardinal Bozanić: Tko god ide protiv Stepinca, ide protiv Boga

Kardinal Bozanić: Tko god ide protiv Stepinca, ide protiv Boga


FOTOGALERIJA

KARDINALOVA HOMILIJA

KARDINALOVA HOMILIJA - AUDIO

 
U ovih dvadeset i pet godina života neovisne i slobodne Hrvatske, kojih se danas spominjemo, sažete su rijeke najsnažnijih osjećaja ushita, pobjeda, sebedarja, vjernosti i zajedništva, života i umiranja za druge, istinske pobožnosti i nastojanja oko dobra. Ali jednako tako u tih dvadeset i pet godina u Hrvatskoj susrećemo i gorke trenutke sebičnosti i razdora, izdaja i podjela, nepoštovanja drugog čovjeka i vlastite Domovine, previše površnosti i kratkovidnosti, grubosti i neosjetljivosti, ucjena, zanemarivanja i izazivanja Boga nevjernošću – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u prigodi proslave Dana državnosti euharistijsko slavlje za Domovinu u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu.
 
Na početku euharistijskog slavlja prisutne je pozdravio domaći župnik mons. Franjo Prstec, pozvavši ih da danas mole hrvatsko nebo puno hrvatskih velikana, mučenika i branitelja koji su svoje živote položili za slobodu, vjeru i jezik, da nas prati svojim molitvama kod Boga.
 
U svojoj je homiliji Kardinal podsjetio na okolnosti koje su vladale prije točno 25 godina, kada je na današnji dan 1991. Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Taj događaj, kazao je Kardinal, nije prošao u euforiji jer zlokobni tutanj rata sve je snažnije odjekivao pa su hrvatski biskupi tada snažno osudili ratne pohode vojske ističući kako je osporavanje ustavnih odluka Hrvatskog sabora i Skupštine Republike Slovenije protivno moralu, poštivanju ljudskih prava, i prava naroda na samoodređenje.
 
 
Naglasio je kako povijesni događaji devedesetih godina prošloga stoljeća označuju početak suvremene povijesti za hrvatski narod, te da oni rasvjetljuju temeljna pitanja našeg nacionalnog i državnog identiteta, ali i da s tim događajima započinju i suvremeni demokratski procesi hrvatskoga društva, koje vapi za novim zajedništvom i dijalogom.
 
Opterećuje našu sadašnjost i zamagljuje pogled u budućnost neprestano vraćanje temama naše prošlosti: Drugom svjetskom ratu i poraću, fašizmu i onomu što se predstavlja pod pojmom antifašizma. Sve što je povezano s predratnim, ratnim i poslijeratnim razdobljima i s velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom, prepustimo studiju i znanstvenom istraživanju – kazao je Kardinal, dodajući da se politika ne treba baviti tim pitanjima, već je njezina zadaća samo uspostaviti državne znanstvene nadstranačke institucije za istraživanje i proučavanje tog razdoblja i potporom osigurati njihov rad.
 
 
U nas je još uvijek, nastavio je, prisutan strah od činjeničnog znanstvenog istraživanja toga razdoblja. A treba otvoreno reći da oni, koji ne dopuštaju da o tim događajima govore činjenice, dokumenti i znanstvena istina, unose stare podjele u hrvatsko društvo i zarobljenici su sljepila koje suvremenu Hrvatsku ne otvara budućnosti. Jesu li u Hrvatskoj toliko moćne one snage koje ne žele da istina dođe na vidjelo? – upitao je Kardinal.
 
 
Govoreći o liku i djelu blaženog Alojzija Stepinca kojeg neki i danas smatraju prijetnjom, kazao je da njegov lik smeta jer okuplja Hrvatsku, jer se uz njegov grob sastaje narod i sva povijest, i jer je nezaobilazni dio hrvatskog identiteta. Znali su njegovi progonitelji: makne li se Stepinca, nema ni Hrvatske kakvu poznajemo. Nagrdi li se Stepinčev lik, nagrdila se i Hrvatska. Baci li se ljaga na Stepinca, stigmu će nositi čitava nacija. No, odavde kao Crkva poručujemo: Bog je već proslavio svetost Alojzija Stepinca i tko god ide protiv njegova lika, ide protiv Boga. A to je bitka koju nitko ne može dobiti – napomenuo je Kardinal.

 

Na kraju svoje homilije, pozvao je na nastavak izgradnje Domovine, ni po čijoj mjeri osobnoga interesa, nego samo po mjeri zajedničkoga dobra svih ljudi koji u njoj žive. Domovina će nam biti onakva kakvi smo mi – zaključio je kardinal Bozanić.
 
 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, križevački vladika mons. Nikola Kekić, generalni tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, domaći župnik mons. Franjo Prstec, te nekoliko svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistijskom slavlju prisustvovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatske vlade Tihomir Orešković, predstavnici izvršne i sudbene vlasti, kao i pripadnici hrvatske vojske i policije, hrvatski branitelji i predstavnici znanstvenih, obrazovnih i kulturalnih institucija.  
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Ispiši stranicu