Blagoslov kamena temeljca za crkvu svetog Leopolda u znaku Alojzija Stepinca

Blagoslov kamena temeljca za crkvu svetog Leopolda u znaku Alojzija Stepinca U srijedu, 12. svibnja 1999., zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kamen temeljac za crkvu svetog Leopolda Mandića u istoimenoj ulici u zagrebačkoj Dubravi.

Župu svetog Mihaela u zagrebačkoj Dubravi osnovao je, i na Novu godinu 1942. blagoslovio joj crkvu, blaženi mučenik Alojzije Stepinac.

Pred mnoštvom vjernika, unutar već podignutih zidina i pred adaptiranim oltarom, kardinala Kuharića je na početku slavlja pozdravio župnik fra Nikola Bašnec.

U svom je pozdravu između ostalog istaknuo, kako se zahvaljujući blaženom Alojziju Stepincu za nas hrvatske vjernike i štovatelje svetog Leopolda Mandića zbio povijesni događaj na Staru godinu 1945. Tada je, na večernjoj svečanosti u Zagrebačkoj katedrali, blaženi Alojzije govorio o Leopoldu kao svjetlu Božjem, koje je Božjom milošću zabljesnula Božjem narodu u mračnom razdoblju nakon rata.

Nadbiskup Stepinac je uspio iz Italije dobiti drugo izdanje životopisa Leopolda Mandića i priopćio narodu da smo dobili divnog nebeskog zaštitnika i velikog uzornika.

Kapucinskom samostanu svetog Mihaela u zagrebačkoj Dubravi povjerio je brigu oko prevođenja toga životopisa na hrvatski. Spomenuti žvotopis je objavljen u svega 100 primjeraka na ciklostil-papiru što ga je kapucinima poklonio jedan mesar iz zagrebačke Dubrave, ali štovanje svetog Leopolda, koje je tako skromno započelo u ovoj župi, brzo se proširilo.

U nastavku je naveo i dio pisma što ga je nadbiskup Stepinac iz sužanjstva u Krašiću uputio kapucinima 26. rujna 1959. godine, u kojemu je rekao i ovo: »Ja sam doživio podizanje crkvi hrvatskim blaženicima. Ako neću ja (jer mi se čini da zdravlje neće izdržati) daj Bože da barem moj nasljednik uzmogne, kad Sveta Stolica izreče svoj sud, po njezinoj dozvoli podići crkvu i župu u čast blaženom ocu Leopoldu, a onda uz milost Božju i svetom ocu Leopoldu. Sve je moguće onima koji vjeruju!«

Ove proročke riječi našeg blaženog mučenika Alojzija Stepinca danas su stvarnost. Mi vjerujemo da nas i naš Blaženik (Alojzije) i naš Svetac (Leopold) danas promatraju iz općinstva svetih. Na kraju je zahvalio kardinalu Kuhariću na odvažnosti, što je uvijek neustrašivo govorio o Alojziju Stepincu i što se kao tadašnji predsjednik Biskupske konferencije zauzimao za beatifikaciju i kanonizaciju oca Leopolda Mandića.

Tekst za kamen temeljac, što ga je na latinskom i hrvatskom jeziku napisao fra Tomislav Šagi-Bunić i na pergamenu prepisao akademski slikar i grafičar Zlatka Nežić - član Franjevačkog svjetovnog reda -, potpisali su kardinal Franjo i Kuharić i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević, a prije samog blagoslova pročitao ga je sužupnik fra Stjepan Bergovec.

Uz imena sadašnjeg Pape, Predsjednika Republike Hrvatske, Zagrebačkog nadbiskupa, Generala Kapucinskog reda, Provincijala Hrvatske kapucinske provincije, kardinala Kuharića, koji je položio i blagoslovio temeljni kamen, sužupnika i župnika, u tekstu je navedeno i 28 članova Odbora, koji u duhu Drugog vatikanskog koncila kao laici surađuju u apostolskom djelovanju sveukupnog tijela Crkve u župi.

Tekst u temeljnom kamenu završava riječim: »Vjerujemo da ćemo tim djelom vjerno ići stopama blaženog Alojzija Stepinca, ustanovitelja naše župe sv. Mihaela, koji je također bio brižan promicatelj glasa svetosti sv. Leopolda u našim krajevima.«


Nikola Bašnec
IZVOR: Glasnik Sluge Božjega Alojzija Stepinca, (1999) broj 3., str. 66-67.


Ispiši stranicu