Međunarodni znanstveni skup "Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom 1941.-1945."


Zagreb, (IKA) - Međunarodni znanstveni skup "Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom 1941.-1945.: Istina i monstruozne laži" organizira u Zagrebu i Jastrebarskom Hrvatsko kulturno vijeće. Skup se održava povodom Sveeuropskog dana sjećanja (23. kolovoza) i 74. godišnjice partizanskog napada na prihvatilište (26. kolovoza 1942.).

Prvi dan skupa u utorak, 23. kolovoza održat će se u Hrvatskom institutu za povijest, Opatička 10 u Zagrebu.

Nakon uvodnog djela u 10 sati, slijede predavanja "Borbe na Kozari u drugoj polovici 1941. i prvoj polovici 1942. i ratna siročad s Kozare" (Ante Beljo, Hrvatsko kulturno vijeće), "Uloga slovenskih časnih sestara milosrdnica - usmiljanki u zbrinjavanju ratne siročadi u Jastrebarskom" (Polona Jurinić, Slovenski dom Zagreb), "Uloga nadbiskupa Alojzija Stepinca u spašavanju ratne siročadi" (dr. sc. Juraj Batelja, umi. prof. Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), "Udomljavanje ratne siročadi kod obitelji" (Igor Vukić, novinar istraživač, Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac), "O progonima časnih sestara milosrdnica u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji" (dr. sc. s. Veronika Popić, Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog) i "Stradanje djece i sudbine ratne siročadi u Sloveniji u II. svjetskom ratu i poslije" (dr. sc. Jože Dežman, predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za prikrivena grobišta).

Skup će nastaviti s radom u četvrtak, 25. kolovoza u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a.
U 19.30 sati bit će predstavljen sažetak predavanja prvoga dana, a potom slijede predavanja "O slovenskim lazaristima u Hrvatskoj i časnim sestrama milosrdnicama - usmiljankama" (p. Anton Pust, lazarist, Slovenija), "O brizi sestara za siročad u dječjim domovima u Osijeku, Volovskom i Jastrebarskom" (S. Cveta, Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Ljubljana), "Prihvatilište za ratnu siročad u Jastrebarskom i međunarodne humanitarne organizacije" (dr. sc. Mario Kevo, Hrvatsko katoličko sveučilište), "Svjedočenja pod torturom i 'presude narodnih sudova' ne mogu postati povijesnim istinama" (Tomislav Vuković, novinar-istraživač, Glas Koncila) i "23. kolovoza, Dan sveeuropskog sjećanja u kontekstu hrvatskih žrtava u 20. stoljeću" (mr. sc. Jure Vujić, Inicijativa EU 1481 - Marica hrvatska).

Skup će završiti u petak, 26. kolovoza u Jastrebarskom. Od 9 sati je predviđen obilazak lokaliteta. U 10 sati je u župnoj dvorani na programu tribina "Jastrebarsko 26. kolovoza 1942. godine", a u 11 sati misa u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa.


Ispiši stranicu