Foto

Grob blaženog Alojzija Stepinca

Grob blaženoga Alojzija Stepinca smješten je u sredini kora zagrebačke prvostolnice, točno iza glavnog oltara. Izrađen je od srebra u kombinaciji s drugim metalima. Na srebrnim pločama predočeni su događaji iz Blaženikova života.

Na velikom uzdužnom reljefu s južne strane groba prepoznajemo blaženoga Alojzija Stepinca, nadbiskupa koadjutora, na svečanosti krunjenja čudotvornog kipa Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, 7. srpnja 1935.
Na desnom krovnom reljefu južne strane groba prepoznajemo blaženoga Alojzija Stepinca, kao propovjednika istine i pravde, slobode i mira, te zaštitnika svih progonjenih.
Desni krovni reljef na sjevernoj strani groba prikazuje nadbiskupa Stepinca kao zatočenika u kazneno-popravnom domu Lepoglava, časnom nekoć samostanu hrvatskih pavlina.
Donji reljef na istočnoj strani groba podsjeća na veličajni događaj novije hrvatske povijesti: na posvetu spomen-crkve, na Zvonimirovu baziliku Svete Marije u Biskupiji kod Knina, gdje je stolovao „episcopus Croatensis – hrvatski biskup“.
Na krovnom zabatu zapadne, prednje strane groba, smještena su četiri grba: Ivana Pavla II., Trojedine Kraljevine Hrvatske, zagrebačkog nadbiskupa kard. Franje Kuharića i blaženog Alojzija Stepinca.
Uzdužni reljef na sjevernoj strani groba predstavlja blaženoga Alojzija Stepinca na odru u zagrebačkoj katedrali oplakivana od pastira i Božjeg naroda.
Na lijevom krovnom reljefu sjeverne strane groba prikazan je nadbiskup Stepinac na montiranom procesu u Zagrebu 1946.
Na lijevom krovnom reljefu južne strane groba prepoznajemo blaženog Alojzija Stepinca, kao krašićkog zatočenika od 5. prosinca 1951. do preminuća 10. veljače 1960., u radosnu susretu s djecom.
Na krovnom istočnom zabatu novoga groba prikazan je nadbiskup Stepinac na I. postaji križnoga puta u Mariji Bistrici.


Ispiši stranicu