Stepinčevo proslavljeno u Zaprešiću

Stepinčevo proslavljeno u Zaprešiću Župa sv. Petra apostola u Zaprešiću proslavila je 9. veljače spomendan svoga utemeljitelja blaženog Alojzija Stepinca.

Svečano misno slavlje u novoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću predvodio je vlč. mr. Darko Rogina, svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije, koji je svoj pastoralni praktikum kao đakon služio u ovoj župi. 

Uz upravitelja župe, zaprešićkog dekana vlč. Ivana Frkonju u koncelebraciji su sudjelovali prof Ilija Čabraja, vlč. Slavek Duboveček, a u asistenciji je bio trajni đakon Ilija Nikolić. U svom pozdravnom govoru vlč. Darko posvjestio je važnost ovog spomendana i da s pravom Crkva Božja u Hrvata zove Blaženika Najsvjetliji lik koji i danas svijetli Kristovom istinom.

U propovijedi vlč. Darko tumačio je prigodni evanđeoski odlomak odnosno Isusov vapaj: „Oče, izbavi me iz ovoga časa“ (Iv 12, 27). Propovjednik se nadalje osvrnuo na čas bl. Alojzija pitajući se: „Što je bio Alojzijev čas? Sigurno da je Blaženikov čas bio kada je postao zagrebački nadbiskup i kada je prihvatio voditi Crkvu u teškim prilikama ondašnjeg vremena“.



Propovjednik je istaknuo da je od nadbiskupa Stepinca bio čas iskorjenjivanje poganskih običaja ubijanja nerođene djece, pijanstvo, nezakonito i protunaravno suložništvo i idolopoklonstvo u našem hrvatskom narodu.

U svojim završnim riječima vlč. Rogina upozorio je okupljene vjernike da znaju tumačiti vlastiti čas i čitati znakove vremena po primjeru Blaženika: „Stepinčev čas nedjeljiv je od Isusova časa. I naš čas nedjeljiv je od Stepinčeve žrtve“.

Na kraju, domaći župnik Ivan Frkonja zahvalio se svećenicima koji su predvodili dvodnevnu duhovnu obnovu kao i svim župljanima koji su u velikom broju i ovaj put uveličali Stepinčevo u Zaprešiću. Na kraju je izmoljena molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija, a vjerni puk ponovno je imao prigodu dotaknuti relikvijar Blaženika koji je za ovu prigodu ponovno stavljen vjernicima na štovanje, koji je inače pohranjen u glavnom oltaru crkve sv. Ivana Krstitelja.

Župa sv. Petra apostola i ove se godine pripremala dvodnevnom duhovnom obnovom: prvi dan euharistijsko slavlje predvodio je duhovni asistent u župi vlč. Slavek Doboveček, drugi dan vlč. mr. Darko Rogina kao i na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca.  

Misna slavlja glazbom je animirao Mješoviti zbor „Sv. Cecilija" pod vodstvom s. Ozane Krajačić.   
 
Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda


Ispiši stranicu