Stepinčevo proslavljeno u Zaprešiću

Stepinčevo proslavljeno u Zaprešiću Ovogodišnji spomendan hrvatskog mučenika i nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca svečano je u Zaprešiću proslavljen trodnevnicom u Župi sv. Petra ap. I, koju je bl. nadbiskup Stepinac utemeljio 4. studenoga 1945.

Euharistijska slavlja tijekom tri dana predvodio je i propovijedao pater Ilija Grgić iz Družbe misionara Krvi Kristove. U misi na samo Stepinčevo 10. veljače uz glavnog predsjedatelja p. Grgića u koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik i zaprešićkog dekan Ivan Frkonja, prof. Ilija Čabraja, a nazočan je bio i trajni đakon Ilija Nikolić.

U prigodnoj propovijedi p. Ilija Grgić naglasio je važnost današnjeg dana: „Stepinčevo se danas u našem narodu gotovo opipljivo osjeća, ne samo u Zaprešiću nego u cijeloj Katoličkoj Crkvi u Hrvata“.

„Blaženi Alojzije nije ponosan što danas slavimo njegov spomendan nego je ponosan na sve one koji žele utjeloviti Evanđelje u svoj život“. Propovjednik se na trenutak upitao: „Koje su Blaženikove poruke o kojima bi nam Blaženik danas govorio?

„Četiri su poruke koje možemo iščitati iz njegovog svetog života: Kako ostati vjeran Bogu, poštovati dostojanstvo svakog čovjeka, ljubiti svoje bližnje i živjeti jedinstvo vjere“, istaknuo je pater Grgić.

Propovjednik je još nadodao: „Blaženikova nam je beatifikacija pokazala da na tlu minulih stoljeća sliku borbe Evađelja s 'anti-evanđeljem' nastavlja se i vodi tijekom čitave povijesti a posebno u ovo naše vrijeme“.  

Na kraju svoje propovjedi obraćajući se župljanima ove prve zaprešićke župe p. Ilija je rekao: „Po primjeru bl. Alojzija Stepinca znajmo se boriti za istinu Kristovu koja nas po muci i patnji oblikuje da možemo prihvatiti i moliti za svoje neprijatelje.“

Župnik Ivan Frkonja zahvalio se i predsjedatelju slavlja p. Grgiću što je kroz tri dana približio župljanima sveti lik bl. Alojzija Stepinca. Prije svečanog blagoslova u svojim završnim riječima p. Grgić je rekao okupljenom mnoštvu: „Vaša župna zajednica posebno je dijete bl. Alojzija Stepinca što se vidi iz cjelokupnog ovog slavlja i Blaženik za vas sigurno moli da ustrajete na svom duhovnom putu“.Župnik Frkonja za ovo slavlje iz glavnog oltara izvadio je moćnik bl. Alojzija Stepinca kojega su mnogi župljani mogli dotaknuti i moliti zagovor svoga utemeljitelja.  

Trodnevnicu su pjevanjem i sviranjem na misama uveličao Mješoviti zbor „Sv. Cecilija“. Za ovo Stepinčevo i proslavu svoga utemeljitelja mladi ove župe nakon euharistijskog slavlja izveli su predstavu „Optuženi Stepinac“. 

„Optuženi Stepinac“ je predstava u obliku simuliranog suđenja o montiranom političkom procesu protiv bl. kardinala Alojzija Stepinca kojega je komunistički totalitarni režim osudio jer nije podržavao stvaranje hrvatske nacionalne crkve što bi bilo u suprotnosti zajedništvu sveopće Crkve.

U predstavi glumci se vraćaju u sudnicu te svjedoče o svojim postupcima koje su učinili i pripomogli osudi blaženika. Postupke poput lažiranja stenografskih zapisa koji nisu smjeli proći u javnost i lažiranja svjedočanstava.

Dok pričaju kako se to sve zbilo istovremeno izražavaju kajanje i duboko žale što su sudjelovali u osudi nevinog čovjeka. Značaj predstave „Optuženi Stepinac“ je svjedočanstvo o jednom mračnom, totalitarnom trenutku hrvatske povijesti gdje je bilo teško svjedočiti, a kamoli živjeti svoju vjeru.Vrijeme iz kojeg možemo naučiti što je to značilo trpjeti za Krista gdje su naši djedovi i bake bili progonjeni samo zato jer su vjerovali.

Predstava govori o svjedočanstvu domoljublja, čovjekoljublja i Bogoljublja jednog čovjeka koji je sve predao u ruke Kristu i nije podlijegao ovozemaljskoj osudi, kao što niti Krist nije „pokleknuo“ pred Pilatom, nego je hrabro i smireno prihvatio svoj križ.

Za ovu hvalevrijednu predstavu mladi su se pripremali dva mjeseca  a svoju prvu premijeru ova darovita glumačka skupina imala je dan uoči Svih Svetih kada su uprizorili lik sv. Ivana Marija Vianneya.
 

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda


Ispiši stranicu