Proslava Stepinčeva u Sopu

Proslava Stepinčeva u Sopu Spomendan bl. Alojzija Stepinca obilježen je u župi Ivanja Reka svečanom misom u župnoj kapeli u Sopu koja je posvećena upravo njemu.

Svetu misu predslavio je vlč. Vladimir Hren, župnik Župe sv. Luke Evanđelista - Travno, a animirao mješoviti filijalni zbor kapele u  Sopu.  

U uvodnoj riječi župnik župe Ivanja Reka vlč. Josip Horvat istaknuo je da današnji spomendan obilježavamo u nadi i molitvi za što skorije proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim, iako on u srcu hrvatskog naroda već je svetac.

U svojoj propovijedi vlč. Hren govorio je o bl. Alojziju Stepincu kroz perspektivu evanđeoskog odlomka o zrnu pšenice, istaknuvši kako nam bl. Alojzije treba biti uzor u vjerničkom životu, u nasljedovanju Krista kako bi zrno koje je palo na zemlju donijelo obilat rod.  
  
Proslavi spomendana prethodila je trodnevnica tijekom koje su župljani molili molitvu u čast bl. Alozija Stepinca, litanije, kao i molitvu za proglašenje svetim.

Izgradnja kapele u Sopu započela je 1994. godine, a s obzirom da je u vrijeme dovršetka izgradnje kapele u Hrvatskoj bilo aktualno proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca, kardinal u miru Franjo Kuharić, koji će kasnije, 25. srpnja 1999. i blagosloviti kapelu, predložio je da kapela bude posvećena blaženom Alojziju Stepincu.
 


Kristina Hrečuk
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda


Ispiši stranicu