Kardinal Müller: Nadam se da će sve laži i klevete o Stepincu biti nadvladane

Kardinal Müller: Nadam se da će sve laži i klevete o Stepincu biti nadvladane Kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere održao je u srijedu, 9. studenog konferenciju za novinare u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola na Kaptolu.
 
Odgovarajući na pitanje novinara o blaženom Alojziju Stepincu, Kardinal je istaknuo kako je Stepinac dobar primjer u svjedočenju nade i poruke Isusa Krista za cijeli svijet. Izrazio je nadu da će sve laži i klevete o Stepincu biti nadvladane, te poručio kako trebamo slijediti put istine koji će nas dovesti do pomirenja, u ovom slučaju do pomirenja Hrvata i Srba.
 
Govoreći o pitanju pobačaja, kazao je da naš pogled na svijet mora biti temeljen na naravnom moralnom zakonu. Svaki čovjek, nastavio je Kardinal, ima pravo na život jer je on Božje stvorenje i to ne ovisi o pogledu na društvo ili o politici. Crkva mora biti posve jasna i ne smije činiti nikakve kompromise kada je riječ o tome da život počinje začećem i traje do prirodne smrti.
 
Kardinal je komentirao i interpretacije apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, rekavši da za bolje razumijevanje valja podsjetiti na Papine riječi o nepromjenjivosti Božjega nauka. Brak nije naš izum – istaknuo je Kardinal dodavši da Crkva nema ovlast promijeniti narav sakramenta. Na pitanje o pričesti za razvedene i ponovno vjenčane osobe, Kardinal je kazao kako Crkva ne može prihvatiti one zajednice u kojima je jedan od supružnika već prije sklopio brak. Upozorio je da danas živimo u sekulariziranom društvu u kojem nedostaje katehizacije, vjerski odgoj i obrazovanja, te da svjedočimo mnogim zakonima koji su usmjereni protiv obitelji i braka.

Progovorio je i o Mješovitom povjerenstvu Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata. Izrazio je čuđenje zašto su neke osobe protiv kanonizacije, ali također i nadu da će rad Povjerenstva upravo njima pomoći da spoznaju istinu. Ja to tumačim kao jedan poziv našoj pravoslavnoj braći da na njih utječe jedino istina a ne komunistička propaganda koja je uvijek širila neprijateljstvo. Komunisti i danas nastavljaju s lažima i mi znamo da jedna laž generira drugu. Stepinac mora postati simbol zajedništva i približavanja – zaključio je Kardinal.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 


Ispiši stranicu