Biskup Jezerinac: Što Stepinca više napadaju, mi smo ponosniji na njega

Biskup Jezerinac: Što Stepinca više napadaju, mi smo ponosniji na njega Euharistijsko slavlje trećeg dana trodnevnice uoči Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali u utorak, 9. veljače 2016. godine predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj u miru.
 


U svojoj je homiliji biskup Jezerinac podsjetio na ključne trenutke u Stepinčevu životu, koji je od samih početaka bio obilježen mučeništvom. Osvrnuo se i na optužbe na Stepinčev račun s kojima se i danas susrećemo, ističući kako nevinost kardinala Stepinca sjaji kao svjetlost te da ga nikakva tama ne može zasjeniti. Što ga više napadaju, mi smo ponosniji na njega – kazao je biskup Jezerinac. 
 
Prisjetio se svog osobnog susreta sa Stepincem kada mu je kardinal još kao djetetu govorio o svojim teškoćama jer kao zagrebački nadbiskup nije mogao vršiti svoju službu: „Rekao mi je: 'Kako je meni teško! No, Bogu hvala i na tome'.“


 
Kardinal Stepinac, nastavio je biskup, bio je čovjek patnje i zato je nazvan mučenikom. Patnja je dio čovjekova života, i premda danas postoji mišljenje da čovjeka treba lišiti patnje, valja znati da onaj koji želi iskorijeniti patnju mora prvo iskorijeniti ljubav koja bez patnje ne postoji – naglasio je biskup.


 
Na kraju svoje homilije, pozvao je vjernike da ne budu žrtve vremena ni mentaliteta, već da preuzmu ulogu kreatora vremena i oblikovatelja javnog mnijenja. Nije znak slobode uzimati sve zdravo za gotovo, nego snagom prosudbe uma i srca razabirati između onoga od čega čovjek i društvo može živjeti i onoga što zatvara. Danas je potrebna čista, nepatvorena dioptrija oka, uma i srca, kako bismo bez magle mogli otkrivati putove obnove čovjeka i društva – zaključio je biskup Jezerinac.


 
U koncelebraciji su bili mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog kardinala Alojzija Stepinca, preč. Stjepan Večković, kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola, preč. Marko Kovač, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, te policijski kapelan don Marin Drago Kozić. U asistenciji su bili bogoslovi Požeške biskupije.
 

   Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Ispiši stranicu