Biskup Jezerinac slavio večernju misu na Stepinčevo u Krašiću

Biskup Jezerinac slavio večernju misu na Stepinčevo u Krašiću Po tradiciji, večernju misu na Stepinčevo 10. veljače u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je apostolski administrator Vojnoga ordinarijata mons. Juraj Jezerinac.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup je povezao spomen na 56. obljetnicu smrti bl. kardinala Alojzija Stepinca i blagdan Pepelnice. Riječima koje izgovara svećenik pri pepeljenju, vjernike je potaknuo "da budu svjesni svoga kratkog ovozemaljskog života i svoga kršćanskog dostojanstva; da u sebi probude vjeru, ukoliko je oslabila, da znamo cijeniti Isusovu smrt na križu".

U propovijedi je biskup rekao da kršćani znaju da je korizmeno vrijeme, koje započinje ove godine na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca prava prilika uključiti se u poziv Crkve na pokoru. Pokora prije svega znači uključiti se u osobnu, obiteljsku i zajedničku promjenu, dati na vrijeme pravednu plaću radnicima, pomoći ljudima u nevoljama, bilo da su one tjelesne ili duhovne naravi, posvetiti više pažnje obiteljima kao najvažnijoj stanici ljudskoga društva, kao i zaštiti djeteta, posebno začetih a nerođenih, preispitati svoje vjernički život, stvarati pozitivno ozračje u obitelji i društvu, raditi na sebi kao čovjeku i vjerniku, kajati se zbog grijeha, pojasnio je biskup.

Podsjetio je kako je blaženi kardinal Stepinac pozivao ljude gotovo u svakoj propovijedi na obraćenje. Zato se svom dušom Blaženik dao na propovijedanje. Gotovo da nije bilo ni jedne propovijedi u kojoj nije poput Isusa pozivao na obraćenje.

Na blagdan Bezgrešnog začeća godine l951., kada je nastupilo vrijeme njegovog zatočeništva u Krašiću, Blaženik je preuzeo nedjeljnu misu i blagdanima. On je bio svjestan da je jedna od najvažnijih dužnosti biskupa poučavati vjernike o istinama vjere i ćudorednom nauku. Stoga su župljani župe Krašić i okolice rado slušali njegove propovijedi i danas se mnogi sjećaju.

Druga važna zadaća kojoj se Blaženik posvetio bilo je ispovijedanje vjernika. Kako je komunistički režim zabranio svećenicima iz susjednih župa da dolaze u Krašić na župni stan, odnosno u crkvu, on bi satima ispovijedao.

Znao je ispovijedati po 10 sati na dan. Kada ga je župnik htio zamijeniti da se malo odmori, pitao ga je: "Jeste li umorni?", on je odgovorio: "Ni najmanje. Veseli me da su vjernici ovako shvatili uskrsnu dužnost. Dobri će Bog pogledati na taj narod, koji je unatoč stradanja sačuvao svoju vjeru", podsjetio je biskup.

U homiliji se biskup Jezerinac osvrnuo i na napade na blaženika i Crkvu u Hrvata, koji se i danas ponavljaju, ali na drugi način.

"Imali ste prilike čuti i pročitati u novinama napade na blaženog kardinala Stepinca, u želji da se odgodi njegovo proglašenje svetim, da se ono prepusti Božjem milosrđu, jer bi navodno njegovo proglašenje svetim narušilo povjerenje između Katoličke i Pravoslavne Crkve. Svi ti napadi posljednjih dana stari su scenarij iz komunističkih vremena.

Mnogi se ne mogu pomiriti s činjenicom da je Hrvatska danas neovisna i samostalna država, stvorena na žrtvama hrvatskih branitelja, da su je branili ne samo Hrvati nego i Srbi i velik dio muslimana. Što se pak tiče odluke Svete Stolice da se osnuje posebna komisija koja bi imala ispitati 'slučaj Stepinac', po sebi je dobro, jer će se dati konačno prilika da oni koji ne vide progledaju, da oni koji nisu čuli za pravu istinu, da je otkriju, što će na kraju, ukoliko ne bude u svemu tome prisutna politika, doista pomoći zbližavanju Katoličke i Pravoslavne Crkve, jer nas samo istina može osloboditi i ujediniti.

Kardinal Stepinac je prevelik da bi mu se mogla pripisati bilo kakva ljaga. Nakon najnovijih napada na Blaženika hrvatski narod će ga još više voljeti, jer su u njemu prepoznali mučenika i sveca koji se nije dao nadmašiti u ljubavi prema Bogu i svome hrvatskom narodu", rekao je biskup Jezerinac, te homiliju zaključio molitvom "Blaženi kardinale! Danas, kada Te neki napadaju kao i Crkvu u hrvatskom narodu, bolje razumijemo Tvoje muke. Unatoč napada na Tvoju osobu i napada na Crkvu u Hrvata, ovaj te krašićki puk i cijeli hrvatski narod još više voli. Budi nam zagovornikom u ovom trenutku da se kao narod ne iznevjerimo Bogu i Crkvi, da ozbiljno shvatimo svoju vjeru i po njoj živimo. Amen". (IKA)


Ispiši stranicu