Biskup Gorski predslavio prvi dan trodnevnice uz Stepinčevo

Biskup Gorski predslavio prvi dan trodnevnice uz Stepinčevo
Euharistijskim slavljem koje je u nedjelju 7. veljače 2016. godine u zagrebačkoj katedrali predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, započela je trodnevnica uz blagdan bl. Alojzija Stepinca. Uz biskupa Gorskog u koncelebraciji su bili mons. Ivan Miklenić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavni urednik Glasa Koncila te preč. Branko Picek prebendar Zbora prebendara Prvostolne crkve.



Tumačeći u svojoj homiliji misna čitanja, biskup Gorski je istaknuo da Bog svakodnevno poziva ljude, zatiče nas u našoj svakidašnjici, upućuje nas na naša životna zanimanja kroz koja nam otkriva sebe. "Često nam se čini da nas naš poziv nadilazi. U susretu s Kristovim evanđeljem, vidimo svu svoju bijedu što izaziva strah, ali upravo u tome se očituje Božja veličina što Bog ne izabire po ljudskim kriterijima, nego svojima jamčeći svoje milosrđe i svu potrebnu snagu tako da se nitko ne može hvaliti pred Bogom", rekao je biskup Gorski istaknuvši da "Bogu nije zapreka naša grešnost, nego naša volja. Čovjek je taj koji u svojoj slobodi mora donijeti odluku vjeruje li ili ne vjeruje u Boga, predaje li svoj život Bogu ili ga želi zadržati za sebe uzdajući se u svoje ljudske snage."



Govoreći o Isusovom pozivu Petru, biskup Gorski se osvrnuo na uobičajenu ljudsku reakciju u susretu s Bogom i Njegovom Riječju: "Petar je mogao Isusu prigovoriti da nema smisla loviti ribe po danu i da on kao ribar znade bolje od Isusa. Umjesto toga, Petar odgovara 'Na tvoju riječ bacit ću mrežu'. Izražava svoje bezuvjetno povjerenje i zato je mogao primiti blagoslov. To bi ujedno trebala biti oznaka nas vjernika - autentičnost u svom povjerenju u Boga kroz svakidašnji život."



Osvrnuvši se na povijest Crkve biskup Gorski je istaknuo da Bog nikad ne ostavlja čovječanstvo u posvemašnjem mraku, nego daruje ljude čista srca, ljude spremne svijetliti svojim svetim životom. Takav je bio i sam bl. Alojzije Stepinac. Na Isusov poziv odgovorio je - evo me, svjedočeći cijelim svojim životom za Boga. To nastavlja činiti i danas. Svo svoje povjerenje stavio je u Boga izrazivši to i svojim biskupskim geslom - U tebe se Gospodine uzdam.



Osvrćući se na osporavanja svetosti života bl. Alojzija, biskup Gorski je rekao da je bl. Alojzije zbog svoje vjernosti Bogu i Božjoj Crkvi bio znak osporavan za svojega života i uvijek će se naći onih koji ne mogu prihvatiti istinu, jer je se boje. Za takve moramo moliti.



Svoju homiliju biskup Gorski je završio pozivom da u Godini milosrđa molimo zagovor bl. Alojzija Stepinca da nas Bog dotakne i da i sami začujemo riječi - ne boj se!



Drugog dana trodnevnice uz Stepinčevo, euharistijsko slavlje u katedrali predvodi pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, s početkom u 18 sati.
Nakon večernjeg euharistijskog slavlja, u Muzeju blaženog Alojzija Stepinca (pokraj katedrale) održat će se projekcija dokumentarnog filma „Moja je savjest čista“, redatelja Marija Raguža.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 


Ispiši stranicu