75. obljetnica posvete "Stepinčeve" kapele sveudiljnog klanjanja Corpus Domini

75. obljetnica posvete "Stepinčeve" kapele sveudiljnog klanjanja Corpus Domini

FOTOGALERIJA


Euharistijskim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u petak 3. lipnja 2016. godine u kapeli sveudiljnog klanjanja Corpus Domini, proslavljena je 75. obljetnica njezine posvete.
 

Kapela Corpus Domini jedina je crkva u Zagrebu u kojoj se obavlja cijeli dan adoracija, klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Nalazi se u Mošćeničkoj ulici, na Trešnjevci, na južnom dijelu Župe sv. Marka Križevčanina, na njezinoj granici prema Župi Marije Pomoćnice. Budući da se u njoj vrši adoracija i slave svete mise, javna je kapela, po čemu je izjednačena s crkvom.
 

Na početku euharistijskog slavlja, Kardinala i okupljene vjernike pozdravio je rektor kapele don Pavao Crnjac prikazavši njezinu povijest i zahvalivši Kardinalu na podršci i pastirskoj brizi za kapelu. U ime vjernika laika i klanjatelja, Kardinala je pozdravila gospođa Mira Vrbanović. Zahvaljujući na pozdravima, Kardinal je izrazio radost što se slavlje posvete kapele održava na svetkovinu Presvetog Srca Isusova.
 

"S nama je danas na osobit način i bl. Alojzije Stepinac koji je 1. listopada 1943. godine, na prvi petak, i započeo adoraciju te dao poslanje kapeli da bude mjesto trajnog klanjanja Isusu. Današnja svetkovina vodi nas u Božje Srce. Srce koje se daje posvema Ocu i za nas ljude. Ljudskim riječima ne može se opisati niti u potpunosti shvatiti dubina te ljubavi, ali upravo u klanjanju pred Presvetim, u dubini srca možemo je nazrijeti", rekao je Kardinal. Posebno se zahvalio Sestrama Pohoda Marijina koje od 1. rujna 1947. godine brinu o kapeli.
 

Tumačeći Božju riječ iz Evanđelja u kojoj Isus govori učenicima o dobrom pastiru koji ostavlja devedeset i devet ovaca da bi pronašao onu jednu zalutalu, Kardinal je istaknuo tri Božje osobine koje na poseban način pokazuju Njegov odnos prema čovjeku. Te osobine možemo sažeti u tri glagola - tražiti, privlačiti i radovati se.
 

"Bog je taj koji prvi traži nas. Prvi pristupa čovjeku. I prije nego mi krenemo put Njega. Dok Mu se molimo, budimo toga svjesni da nas želi, da nas ljubi. Bog privlači. Kad je čovjek u istini, kad je na pravom putu, Bog nas privlači i to u srcu osjećamo. Bog nam se i raduje. On se raduje našoj sreći, raduje se našem povratku, raduje se kad nas nalazi i dovodi k sebi", rekao je Kardinal. Ta ljubav posvema se razotkrila u Isusu Kristu koji se daje posvema za naše spasenje.
 

"Nalazimo se u jubileju milosrđa", nastavio je Kardinal, "a što je drugo milosrđe ako ne Božja ljubav kojom se raduje našem povratku. Bog je uvijek spreman osloboditi nas iz ropstva grijeha, dati nam novi život. Nikad se ne umara opraštajući nam. No, mi smo ti koji zbog svojih slabosti i grijeha ponekad ne prepoznajemo Božji poziv ili mu se u svojoj oholosti odupiremo".
 

Govoreći u nastavku o euharistiji i klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom, Kardinal je istaknuo da je Euharistija Božja ljubav, a klanjanje Bogu glavna zadaća vjernika, jer samo u trenucima Božje blizine, u šutnji i molitvi čovjek može čuti što je to Božja volja za njega. "Vi klanjatelji to najbolje znate. Vrijeme u klanjanju pred Presvetim najbolje je utrošeno vrijeme vjerniku. Povlašteno vrijeme susreta sa Živim Bogom", rekao je Kardinal ispripovijedivši svoje sjećanje na boravak svetog Ivana Pavla II., pape u Hrvatskoj 1998. godine.
 

"Kada smo ujutro 4. listopada 1998. godine došli u Nuncijaturu po Svetog Oca, Nuncij nam je ispričao kako je sveti Ivan Pavao II. vrlo rano ustao, te se Nuncij preplašio zbog toga, no Sveti se Otac probudio kako bi otišao na klanjanje i molitvu pred Presvetim u kapelicu. Kad se pitamo gdje je sveti Ivan Pavao II., papa nalazio snagu, tada nam je jasno. To je poruka i nama da budemo klanjatelji", posvjedočio je Kardinal.
 

Svoju homiliju završio je pozivom vjernicima da mole na tri nakane: za svećenike, za obitelji i Domovinu. "Molimo i pomoć će doći! Samo po molitvi", zaključio je Kardinal.
 

Na kraju euharistijskog slavlja, u kojem su uz rektora don Pavla Crnjca koncelebrirali i dekan Trešnjevačkog dekanata i župnik Župe sv. Marka Križevčanina preč. Damir Bačun te župnik Župe svetog Josipa na Trešnjevci vlč. Damir Ocvirk, rektor Crnjac još jednom je zahvalio Kardinalu na pohodu te mu darovao pretisak fotografije koja kroz mozaik fotografija prikazuje sedamdeset i pet godina povijesti kapele kao i repliku euharistijskog križa koji je 1. listopada 1998. podignut ispred kapele na spomen dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku, kao i na spomen proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, a sve u vidu iščekivanja Velikog jubileja i euharistijske 2000. godine.
 

Sve informacije o povijesti kapele Corpus Domini te rasporedu klanjanja i održavanja molitvenih slavlja možete pronaći na internetskim stranicama OVDJE.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Ispiši stranicu