Pozdravni govor prigodom Euharistijskog kongresa u Čakovcu, 24. kolovoza 1935.

Naša je savjest čista

Ja Vam se zahvaljujem na dočeku. Naši euharistijski kongresi čisto su crkvena proslava. Oni nemaju ništa zajednička s bilo kakvom politikom. Ali ipak uza sve to baš ti euharistijski kongresi postali su pravi trn u očima protivnika katolicizma. Oni bi u njima silom htjeli naći ono, čega u njima nema, da nas katolike i nas biskupe mogu onda denuncirati i prikazivati kao bundžije i protivnike države.

Mi kratko odgovaramo, da se izazivati ne ćemo dati, da ćemo sačuvati potpuni mir i prisebnost duha, jer je naša savjest čista. Ali je savjest naših protivnika nečista. Glavno je, da mi ostajemo postojano uz vječna Kristova načela i uz svoj narod. Toga nitko u našim dušama ne može razoriti. Od toga nas nitko ne će moći otrgnuti.

Raziđite se dakle mirno svojim kućama i dokažite izazivačima, da mi znamo dostojanstveno slaviti Euharistijskoga Spasitelja. Agenti provokatori, koji se danas među nas guraju i koji okolo putuju po svim našim crkvenim svečanostima, ne bi li nešto našli za sebe, neka znadu, da im ne ćemo nasjedati. Istina Katoličke crkve spojena s pravdom mora pobijediti!
 

Hrvatska straža, 25. kolovoza 1935., br. 195., str. 3.

IZVOR: BATELJA, Juraj (prir.) Blaženi Alojzije Stepinac: Propovijedi, poruke, govori 1934. – 1940., Postulatura blaženog Alojzija Stepinca, Zagreb, 2000., str. 70.


Ispiši stranicu